Purchawka gruszkowata (Lycoperdon pyriforme Schaeff.)

By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Purchawka gruszkowata to grzyb jadalny, który jest pospolity w Polsce.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Purchawka gruszkowata rośnie na martwym drewnie drzew liściastych i iglastych oraz leżących pniach i znajdującym się pod liśćmi martwym drewnie, sprawiając wrażenie, jakby rosły na ziemi. Najczęściej grzyby te spotkać można w licznych grupach.

Czy wiesz, że...
  • Purchawkę gruszkowatą trudno jest pomylić z innymi purchawkami, ponieważ rośnie na nietypowym dla purchawek podłożu.
  • Najczęściej purchawka gruszkowata jest mylona z purchawką chropowatą, która jednak rośnie na ziemi i posiada na powierzchni kolce, jak również purchawką brunatną, która również rośnie na ziemi.

Sezon

Purchawka gruszkowata występuje od czerwca do października.

Wygląd

Owocniki purchawki gruszkowatej osiągają wysokość od 1 do 7 cm i średnicę do 3,5 cm. Mają maczugowaty lub gruszkowaty kształt. Cechą charakterystyczną jest często długi trzon i kulista główka. Młode okazy mają białą barwę, dopiero później stają się ochrowe i szarobrązowe. Na powierzchni są szorstkie i brodawkowane. U szczytu znajdują się niskie kolce, jak również garbek, który w czasie dojrzewania ulega pęknięciu. W efekcie tworzy się otwór, który służy do uwalniania się zarodników. U podstawy znajdują się ryzomorfy, które są grube, białe i wnikają w podłoże.

Trzon purchawki gruszkowatej jest płonny, u podstawy widać rozgałęzione sznury grzybni.

Miąższ purchawki gruszkowatej ma barwę białą u młodych owocników, później staje się żółty, oliwkowy, brązowy. U dojrzałych osobników staje się sproszkowany. Zapach określany jako nieprzyjemny, smak łagodny.

Właściwości

Purchawka gruszkowata to grzyb jadalny, lecz do spożycia nadają się wyłącznie młode okazy, ponieważ u starszych miąższ staje się proszkowaty.

Zastosowanie

Zastosowanie kulinarne purchawki gruszkowatej jest mocno ograniczone, ponieważ miąższ po ugotowaniu staje się nieatrakcyjny kulinarnie - jest galaretowaty i śluzowaty. W Polsce purchawka gruszkowata jest wykorzystywana w kuchni bardzo sporadycznie, uznaje się ją wręcz za grzyb niejadalny. Grzyb ten jest jednak bardzo popularny i chętnie spożywany w innych krajach - Bułgari, Chinach czy Hongkongu.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Purchawka gruszkowata By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Purchawka gruszkowataPurchawka gruszkowata
Purchawka gruszkowata
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź