Rycerzyk czerwonozłoty (Tricholomopsis rutilans)

Nazywany/a też: bedłka czerwonozłota, boczniak czerwonozłoty, brzegowłosek czerwonozłoty, gąska, gąska czerwonozłota, złotawka

Rycerzyk czerwonozłoty. By User:Strobilomyces (Own work (Own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Rycerzyk czerwonozłoty, ze względu na swój nieprzyjemny smak, uważany jest za grzyba niejadalnego, choć niektórzy go spożywają. Nie jest grzybem trującym, ale spożywany w większych ilościach może być szkodliwy. W Polsce jest pospolity.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Występuje od lipca do listopada.

Czy wiesz, że...Największego rycerzyka czerwonozłotego, którego kapelusz osiągnął aż 56 cm średnicy, znaleziono we Włoszech.
Rycerzyk czerwonozłoty zmienia swoją barwę, dlatego istnieje możliwość pomylenia go z innymi gąskami.

Występowanie

Grzyb ten rośnie na drewnie różnych gatunków drzew - zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych. Można go spotkać w formie pojedynczej, w kępach lub w gromadach. Jego występowanie obejmuje Amerykę Północną i Środkową, Azję, Australię i Europę.

Wygląd

Kapelusz rycerzyka czerwonozłotego ma średnicę 3-15 cm. Na początku jest dzwonkowaty, później staje się spłaszczony i czasami ma niski garbek na środku. Skórka kapelusza jest pokryta drobnymi łuskami, które mają barwę od czerwonej do purpurowoczerwonej. Barwa kapelusza jest zależna od wieku grzyba - u młodych okazów jest purpurowofioletowa, natomiast u starszych żółta.

Blaszki są szerokie, gęste, mają barwę złotożółtą. U młodych okazów są jaśniejsze, wraz z wiekiem zaczynają ciemnieć. Przy trzonie są wykrojone i zbiegające wąskim ząbkiem.

Trzon osiąga wysokość od 5 do 12 cm i grubość 1-1,5 cm. Ma cylindryczny kształt. Ma barwę złotożółtą, w niektórych miejscach jest pokryty czerwonym zamszem.

Miąższ jest koloru jasnożółtego. Ma lekki zapach żywicy. Smak lekko mdły.

Zarodniki jajowato-eliptyczne, gładkie, bezbarwne. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Rycerzyk czerwonozłoty jest grzybem jadalnym, choć przez niektórych zaliczany jest do grzybów niejadalnych ze względu na mało przyjemny smak. Inni uważają jednak, że grzyb ten z powodzeniem można stosować w niewielkiej ilości jako dodatek do mieszanych potraw lub jako domieszka do innych grzybów. Poleca się stosować tylko młode okazy, starsze bowiem mają ziemisty zapach, a po ugotowaniu tracą dobry smak.

Zastosowanie

Jako domieszka do innych grzybów. Nie należy nigdy stosować go w zbyt dużej ilości, ponieważ może spowodować zaburzenia jelitowe.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Rycerzyk czerwonozłoty. By User:Strobilomyces (Own work (Own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons Rycerzyk czerwonozłoty. By User:Strobilomyces (Own work (Own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Rycerzyk czerwonozłoty. By User:Strobilomyces (Own work (Own photo)) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons
Rycerzyk czerwonozłoty. By Alberto Vázquez (Alberto Vázquez) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy