Soplówka jodłowa jest grzybem jadalnym, ale niesmacznym. W Polsce jest grzybem rzadkim.
Miąższ ma łagodny smak i mało przyjemny zapach. Jest miękki i elastyczny.
Zarodniki od szerokoelipsoidalnych do kolistych, przejrzyste, o gładkiej lub drobno punktowanej powierzchni. Amyloidalne. Wysyp zarodników biały.
Sezon
Występuje od sierpnia do października.Występowanie
Rośnie w lasach mieszanych i iglastych na jodle pospolitej, jednak występuje bardzo rzadko. Najczęściej grzyby te znaleźć można na martwym drewnie. Oprócz Polski, występuje również w takich państwach jak Belgia, Bułgaria, Francja, Holandia, Rumunia, Ukraina, Włochy.Wygląd
Owocnik to nieregularna, kulista bryła, która jest lekko wydłużona. Na początku grzyb ma barwę białą, później staje się kremowy, a na końcu ochrowy. Trzon przyrasta do podłoża. Z gałązek zwisają długie igiełki, które są zebrane w pęczki. Na końcach igiełki są ostre.Miąższ ma łagodny smak i mało przyjemny zapach. Jest miękki i elastyczny.
Zarodniki od szerokoelipsoidalnych do kolistych, przejrzyste, o gładkiej lub drobno punktowanej powierzchni. Amyloidalne. Wysyp zarodników biały.