Grzyby (Fungi juss) - stanowią
królestwo zaliczane do
domeny eukariontów (czasem uznawane również za
typ, podkrólestwo czy klasę). Grzyby występują we wszystkich
strefach klimatycznych i obecne są przede wszystkim na
lądach, nie brakuje jednak
gatunków żyjących w słonych i słodkich wodach. Trudno oszacować dokładną liczbę wszystkich gatunków grzybów występujących na . Co
roku odkrywa się ponad tysiąc nowych. Do tej pory
sklasyfikowano około 100 tysięcy gatunków. Część z nich jest niewidoczna gołym okiem. W
Polsce występuje około 14 tys. grzybów.
Grzyby odgrywają ważną rolę w
przyrodzie – zapewniają krążenie pierwiastków, uczestniczą w
procesach glebotwórczych, wzbogacają
glebę i stanowią
pokarm dla wielu gatunków . Z niektórych grzybów można wytwarzać
antybiotyki, inne są
źródłami substancji wywołujących
choroby i zatrucia.
Ciało grzyba zbudowane jest z sieci strzępek, czyli rozgałęzionych
komórek, których ścianę wzmacnia
chityna – nierozpuszczalny w
wodzie węglowodan, wchodzący także w
skład pancerzy . Grzyby zaliczane są do plechowców, a ich ciało, czyli grzybnia – nie jest podzielone na
tkanki i organy. Strzępki tworzą jedynie nibytkankę. Część grzyba zwana
owocnikiem to
struktura, w której tworzą się
zarodnie z
zarodnikami. Owocniki są też jadalną częścią grzyba w przypadku gatunków jadalnych. Najwięcej gatunków grzybów to
organizmy wielokomórkowe, występują jednak grzyby jednokomórkowe, do których należą
drożdże.
Grzyby
cechuje różnorodność w sposobach
rozmnażania się i
odżywiania. Większość z nich rozmnaża się zarówno
płciowo, jak i
bezpłciowo. Jeśli zaś idzie o odżywianie, część grzybów to
saprobionty (żywią się martwą
materią organiczną), inne to drapieżniki (wyspecjalizowane strzępki pozwalają im chwytać pokarm), a jeszcze inne to
symbionty (żyją w
symbiozie z
żywicielem) lub
pasożyty (pasożytują na żywicielu – roślinie lub zwierzęciu). Biorąc to pod uwagę, grzyby są
organizmami cudzożywnymi.
Grzyby dzielą się na , i – nie są to oficjalne
taksony, ale podział funkcjonujący ze względu na zdatność grzybów do spożycia przez
ludzi. Wiele grzybów posiada cenione walory kulinarne, a nawet
wartości odżywcze (
grzyby shiitake,
trufle, wiele gatunków
borowików, podgrzybków,
pieczarki,
czubajka kania,
mleczaj rydz, a nawet poszczególne gatunki
muchomorów uważanych w powszechnej opinii za wyłącznie trujące, itd.). Niektóre z nich – chociażby znane doskonale w Polsce
pieczarki i
boczniaki – są specjalnie
hodowane, pozostałe występują dziko w
lasach i są zbierane przez grzyboznawców lub grzybiarzy-amatorów. Podział na grzyby jadalne, niejadalne i trujące nie obywa się bez kontrowersji i nieścisłości. Niektóre atlasy, a nawet formalne rozporządzenia prawne podają bowiem sprzeczne z innym źródłami informacje. Niekiedy grzyby faktycznie jadalne uznawane są za niejadalne lub wręcz
trujące. Wiele sporów dotyczy również grzybów niejadalnych i trujących. Samodzielne zbieranie grzybów wymaga specjalistycznej i szczegółowej o ich budowie czy zawartych weń substancjach, a także o odpowiedniej obróbce i sposobie spożywania. W grzybach trujących obecne są substancje
toksyczne, które mogą powodować
śmierć.