Koniec
zimy:
natura budzi się do życia, zaczyna robić się coraz cieplej i przyjemniej. Warunki te sprzyjają rozwojowi rozmaitych
organizmów, w tym także grzybów wiosennych. Zastanawiasz się, które z nich znajdziesz, wybierając się do
lasu w , czy ? Ciekawi Cię, jakie okazy pojawiają się w lasach jako pierwsze? Zapraszamy do lektury artykułu na ten temat!
Wiosenne grzyby – marcowe, kwietniowe i majowe
Na pierwsze poważne
grzybobranie można wybierać się wcześniej, zamiast czekać do bądź lub wyruszać na nie dopiero we , miesiącu szczególnie sławnym z wysypów
grzybów. Już w kwietniu i maju pojawiają się bowiem ciekawe okazy. Oczywiście trudno liczyć na to, że z pierwszych wypraw wrócisz z pełnym koszem, ale przecież dla pasjonata nie tylko wielkość
zbiorów ma znaczenie. Zatem jakie
gatunki można spotkać w marcu, kwietniu i maju?
Wiosenne grzyby w marcu
To czas, gdy w
ściółce leśnej pojawiają się pojedyncze gatunki. Jednym z nich jest szyszkówka – świerkowa lub sosnowa. Grzyby te wyglądają bardzo niepozornie, ale uchodzą za smaczny zwiastun
wiosny. Zazwyczaj rosną we większych skupiskach. Za drobne, lecz także pyszne grzyby wiosenne uchodzą czarnobiałki (czarnogłówki), które również rozwijają się we większych grupach i co roku w tych samych miejscach.
Grzyby wiosenne kwietniowe
Ich typowym przykładem jest
smardz zwyczajny. Słynie z doskonałego
smaku i
aromatu, ale w Polsce podlega obecnie częściowej ochronie. Okazy tego gatunku wyróżniają się specyficznym, nierozpostartym, a lejącym się po trzonie kapeluszu. Czapeczka jest pofałdowana, pełna zagłębień w kolorze jasnobrązowym czy żółtawym. Do grona smardzowatych należy jeszcze rzadsza w naszym kraju
mitrówka półwolna lubiąca ziemię
wilgotną i bogatą w cenne związki. Grupę grzybów wiosennych zasila także
czernidłak pospolity, który w Polsce jest bardzo popularny i występuje w lasach, w parkach czy miejskich
ogrodach. Okaz w kolorze atramentowym lub określanym jako białoszary ceniony jest przede wszystkim za smak. Należy jeść tylko młode owocniki i unikać łączenia z
alkoholem.
Wiosenne grzyby majowe
W maju wachlarz pysznych okazów znacząco się poszerza. Do najsmaczniejszych i powszechnych w Polsce należy
pieczarka łąkowa. Znajdziesz ją na skrajach lasów,
łąkach czy
polanach. Doskonałym smakiem i czerwoną nóżką wyróżnia się b
orowik ceglastopory. Grzybem wiosennym jest nieznany szerszemu gronu łuszczak zmienny (
łuskwiak zmienny), który ma filigranowe łuski i, co ciekawe, zmienia kolor w zależności od intensywności
opadów. Jego miąższ jest bowiem bardzo chłonny, więc w trakcie
deszczów staje się ciemniejszy i bardziej miękki.
Grzyby wiosenne – uwaga na trujące gatunki
Warto pamiętać, że sezon grzybiarski rozkręca się powoli. Wiosenne gatunki obejmują okazy zarówno , jak i
trujące, dlatego podczas grzybobrania należy zachować szczególną uwagę i zbierać jedynie te osobniki, co do których można mieć pewność zdatności do spożycia. Bezpieczeństwo jest najważniejsze, tymczasem smakowite grzyby wiosenne często mają bardzo podobne, trujące odpowiedniki. Przykładowo, smardz zwyczajny bywa mylony z
piestrzenicą kasztanową, która ma bardziej rozłożystą główkę w ciemniejszym
kolorze i krótszy trzon. Problemem dla polujących na borowika ceglastoporego okazuje się
borowik żółtopory. Z kolei pieczarkę łąkową myli się z
muchomorem jadowitym. Inne niejadalne odmiany to
czyrenie czy
błyskoporki podkorowe.
Grzyby wiosenne - pytania i odpowiedzi
Czy grzyby wiosenne mogą rosnąć także w lecie?To zależy od okresu, w jakim dany gatunek rośnie. Przykładowo, pieczarka łąkowa pojawiająca się w maju występuje aż do . Z kolei mitrówka półwolna rozwija się tylko od kwietnia do maja.
Jak niebezpieczny jest muchomor wiosenny?To jeden z najgroźniejszych dla
człowieka grzybów pojawiających się w maju. Związki zawarte w miąższu uszkadzają
wątrobę. Jego spożycie grozi nawet
śmiercią.
Czy smardze można wyhodować?Wiosenne grzyby, takie jak smardze są chronione, ale nie te, które wyhodujesz samodzielnie. Możesz zrobić to we własnym zakresie, rozsiewając dostępną w sprzedaży smardzową grzybnię.