Ostatni miesiąc
jesieni przez niedoświadczonych grzybiarzy czy spacerowiczów często postrzegany jest jako końcówka sezonu. Tymczasem w można zebrać jeszcze wiele imponujących okazów. Zatem jakie
grzyby to typowe listopadówki?
Grzyby w listopadzie – co można znaleźć w polskim lesie?
Przemierzając polskie
lasy i
polanki w tym czasie, trafisz na wiele atrakcyjnych kulinarnie okazów, więc błędem jest postrzeganie tego miesiąca jako bezowocną końcówkę sezonu. Listopadówki to na przykład pyszne i cenione w
polskiej kuchni podgrzybki, smakowite
kurki,
gąski czarujące swym delikatnie słodkawym
aromatem z nutą
orzecha w
miąższu czy
opieńki, których walory doceniają najwięksi grzybowi smakosze. Listopad to także miesiąc, w którym w lesie możesz znaleźć
kanię. Grzyb ten nie wszędzie cieszy się dużą popularnością, a to z powodu ryzyka omyłkowego zerwania podobnego do niego
muchomora sromotnikowego. Wyjątkowym aromatem kani panierowanej czy smażonej delektują się zazwyczaj bardziej doświadczeni grzybiarze.
Grzyby borowiki w listopadzie – czyli królowie polskiej jesieni
Trudno dyskutować z opinią, że większość zbieraczy poluje w polskich lasach na
borowiki. Cieszą się one renomą i ze względu na swoje właściwości smakowe traktowane są jako rarytas. Grzyby te znaleźć można także w listopadzie, więc jeśli zależy Ci na delektowaniu się smakiem borowików, koniecznie wybierz się późną jesienią na grzybobranie. Jakie borowiki to listopadówki? W naszych lasach – szczególnie po ciepłych
deszczach – wiele osób znajduje odmiany
szlachetne, królewskie, oprószone czy
cytrynowe. Świetnie nadają się one do suszenia, ale z uwagi na jędrny i zwarty miąższ doskonale sprawdzają się także podczas marynowania czy na świeżo jako estetyczny i wyjątkowo aromatyczny dodatek do wielu
dań.
Grzyby listopadówki – jak je zbierać?
Aby wybrać się na grzyby listopadówki, warto wiedzieć, jak prawidłowo zbierać odnalezione okazy. Błędem, który często popełniają niedoświadczeni hobbyści, jest odcinanie nóżki od grzybni, co najczęściej prowadzi do jej uszkodzenia. Dlatego też pamiętaj, że nożyka używa się jedynie do oczyszczania trzonu. Aby zebrać okaz w prawidłowy sposób, wystarczy go wykręcić u podstawy. Kluczowe jest także zbieranie jedynie zdrowych grzybów i transportowanie ich w koszach, najlepiej z wikliny. Nie kieruj się tym, że
temperatura w listopadzie jest niska – przenosząc znalezione okazy w nieprzewiewnym opakowaniu czy reklamówce, szybko je zaparzysz i pouszkadzasz.
Uważaj na trujące i niejadalne okazy
Aby być pewnym, że dany
gatunek jest jadalny, możesz wziąć ze sobą atlas grzybów. Gdy brakuje Ci pewności co do jadalności odnalezionego grzyba, po prostu pozostaw go w lesie. Jakie trujące okazy można spotkać późną jesienią?
Występującą do listopada kanię czubajkę można pomylić z groźnym
muchomorem plamistym. Podobnie jest w przypadku rozwijających się do późnej jesieni
pieczarek – istnieje ryzyko pomylenia ich z silnie trującym
muchomorem jadowitym. Grzyby, które również spotyka się w listopadzie, choć w Polsce stosunkowo rzadko, to trujące
borowiki purpurowe. Ostrożność należy zachować nawet podczas zbierania tak popularnych okazów jak borowik szlachetny. Okazem przypominającym pyszny gatunek jadalny jest trujący
goryczak żółciowy. Zanim sięgniesz po znalezionego osobnika, upewnij się więc, że nadaje się do spożycia, a jeśli tak, wykręć go z podłoża w prawidłowy sposób.
Grzyby w listopadzie – pytania i odpowiedzi
Co zrobić z okazów zebranych w tym miesiącu?Grzyby listopadówki doskonale nadają się jako dodatek do jesiennych pieczeni i gulaszów, ale świetnie sprawdzają się także jako podkład do
zupy. Wiele osób robi z nich także przetwory, na przykład grzybki marynowane na
zimę.
Jaki jest najpóźniej występujący w listopadzie grzyb?Należy do nich wodnicha późna. Jej owocniki znaleźć można nawet podczas łagodnych zim.
Jakie niejadalne gatunki występują w listopadzie?Grzyby w listopadzie niejadalne to na przykład:
błyskoporek podkorowy,
bokówka biała,
blaszkowiec drobnozarodnikowy czy
aksamitówka złota.