Trufla wielozarodnikowa to grzyb jadalny, jednak nie posiadający wysokich walorów smakowych.
Występowanie
Trufla wielozarodnikowa tworzy mikoryzę z dębami, topolami, wierzbami, leszczynami i lipami. Rośnie zazwyczaj na glebach wapiennych i gliniastych.
Owocniki trufli wielozarodnikowej można zbierać już w październiku. Sezon na te grzyby może trwać nawet do marca.
Wygląd
Owocnik trufli wielozarodnikowej ma średnicę od 2 do 4 cm. Ma kulistawy kształt i chropowatą okrywę. Barwy rdzawobrązowej do czarnobrązowej. Obłocznia u dojrzałych okazów ma barwę oliwkowoszarą i białawy, marmurkowy wzór na przekroju.
Zarodniki eliptyczne.
Właściwości
Trufla wielozarodnikowa ze względu na intensywny zapach przypominający cebulę lub czosnek, jest w niektórych źródłach określana jako grzyb niejadalny.