Trufla wielozarodnikowa (Tuber macrosporum Vittad)

By Nicolò Oppicelli [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Trufla wielozarodnikowa to grzyb jadalny, jednak nie posiadający wysokich walorów smakowych.

  1. Występowanie
  2. Sezon
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Trufla wielozarodnikowa tworzy mikoryzę z dębami, topolami, wierzbami, leszczynami i lipami. Rośnie zazwyczaj na glebach wapiennych i gliniastych.

Czy wiesz, że...
  • Trufla wielozarodnikowa jest podobna do trufli czarnozarodnikowej i trufli letniej. W efekcie tego, czasami jest sprzedawana po zawyżonej cenie.
  • Grzyb ten jest popularny we Włoszech, w szczególności w centralnej części tego kraju. Gatunek ten został opisany przez włoskiego mykologa - Carlo Vittadini w 1831 roku.

Sezon


Owocniki trufli wielozarodnikowej można zbierać już w październiku. Sezon na te grzyby może trwać nawet do marca.


Wygląd

 
Owocnik trufli wielozarodnikowej ma średnicę od 2 do 4 cm. Ma kulistawy kształt i chropowatą okrywę. Barwy rdzawobrązowej do czarnobrązowej. Obłocznia u dojrzałych okazów ma barwę oliwkowoszarą i białawy, marmurkowy wzór na przekroju.


Zapach trufli wielozarodnikowej przypomina cebulę lub czosnek. Smak mocny, czosnkowy, przyjemny.

Zarodniki eliptyczne.

Właściwości

Trufla wielozarodnikowa ze względu na intensywny zapach przypominający cebulę lub czosnek, jest w niektórych źródłach określana jako grzyb niejadalny.

Zastosowanie

Trufla wielozarodnikowa nie posiada zastosowania, gdyż jest mało atrakcyjna w porównaniu do pozostałych trufli.

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Trufla wielozarodnikowa By Nicolò Oppicelli [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Trufla wielozarodnikowa
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź