Definicja pojęcia:

porzeczka alpejska

Porzeczka alpejska - Ribes alpinum L. — szeroki, rozłożysty krzew, wysokości do 2,5 m. Gałązki cienkie, prawie nagie; pąki długie i ostre. Liście długości 3—5 cm, w zarysie okrągławe lub jajowate, zwykle 3- (5)-klapowe i ząbkowane. Rośliny dwupienne, o kwiatach zielonkawo-żółtych, zebranych w wyprostowane gronka długości 3—6 cm. Owoce kuliste, czerwone, mdłe. Kwitnie w kwietniu.

Porzeczka alpejska jest gatunkiem europejskim, rozprzestrzenionym od Hiszpani aż do b. ZSRR, w Polsce pospolitym w Sudetach i Karpatach, rzadziej spotykanym na nizinach w lasach liściastych i mieszanych. Tworzy szerokie i gęste krzewy, o liściach rozwijających się wczesną wiosną; w jesieni liście tracą barwę zieloną i stają się prawie białe przed opadnięciem. Gatunek ten jest jednym z najlepszych krzewów żywopłotowych; rośnie bardzo dobrze w miejscach zacienionych; może być stosowany jako podszycie pod drzewami.


Legenda. Pokaż objaśnienia oznaczeń i skrótów
Szukaj
Oceń stronę
Ocena: 4.0
Wybór wg alfabetu:
a b c ć d e f g h i j k l ł m n o q p r s ś t u v w x y z ż ź
Pasaż zakupowy