Berberys to roślina, która w stanie dzikim występuje w Europe oraz Azji. Rośnie na suchym i kamienistym terenie.
Składniki:
Łyżka rozdrobnionych owoców berberysu
Woda
Owoce wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. Przecedzić.
Nalewka z owoców
Składniki:
1 kg owoców berberysu
0,5 l wódki
0,25 l spirytusu
0,5 kg cukru
Owoce umyć i pozbawić szypułek. Wrzucić do naczynia i wymieszać z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 14 dni. Po 2 tygodniach owoce należy zalać wódką oraz spirytusem i ponownie odstawić na miesiąc. Po miesiącu przefiltrować i przelać do butelki. Schować w suchym i ciemnym miejscu. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.
Wygląd
Jest to kolczasty krzew, który może dorastać do 3 m wysokości. Liście rośliny mają kształt odwrotnie jajowaty i ząbkowany, mogą mieć długość od 3 do 6 cm. Kwiaty są niewielkie, mają barwę żółtą, są zebrane w zwisające grona i wydzielają silny zapach. Owoce to jagody, które są lśniąco czerwone, dojrzewają we wrześniu.Zbiór
Zbiory owoców przeprowadza się zanim owoce zdążą dojrzeć, ponieważ dojrzały owoc jest zbyt miękki i łatwo ulega zgnieceniu. Zaleca się, aby owoce suszyć w temp. 40 stopni.Właściwości lecznicze
Owoce berberysu są bardzo bogate w witaminę C, dlatego mają działanie witaminizujące, a w Polsce nazywane są polską cytryną. Stosowane są jako środek przeciwgorączkowy, a także pomocniczo podczas przeziębień oraz do ogólnego wzmocnienia organizmu. Berberys ma działanie moczopędne, dlatego poleca się go stosować podczas wszelkich problemów z układem moczowym. Działa również żółciopędnie oraz w niewielkim stopniu przeczyszczająco. Jest świetnym regulatorem procesów trawiennych, spożywany regularnie pozwala uregulować wypróżnienia. Znane są również jego właściwości dietetyczne, dlatego często zaleca się go podczas odchudzania. Owoce berberysu w formie suszonej poleca się dodawać do herbaty, tak spożywane poprawiają siłę witalną organizmu, usprawniają naczynia krwionośne, łagodzą również stany zapalane w obrębie błon śluzowych. Berberys poleca się stosować również w przypadku występowania kataru, a także drobnych krwawień z nosa.Praktyczne zastosowanie
Napar na przeziębienie i wzmocnienie organizmuSkładniki:
Łyżka rozdrobnionych owoców berberysu
Woda
Owoce wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. Zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. Przecedzić.
Nalewka z owoców
Składniki:
1 kg owoców berberysu
0,5 l wódki
0,25 l spirytusu
0,5 kg cukru
Owoce umyć i pozbawić szypułek. Wrzucić do naczynia i wymieszać z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na około 14 dni. Po 2 tygodniach owoce należy zalać wódką oraz spirytusem i ponownie odstawić na miesiąc. Po miesiącu przefiltrować i przelać do butelki. Schować w suchym i ciemnym miejscu. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa do spożycia.