Dąb to rodzaj długowiecznego drzewa liściastego, rzadko występuje w postaci krzewu. Należy do niego ok 200 gatunków. Najbardziej pospolitym rodzajem jest dąb szypułkowy. Dąb występuje głównie na północnej półkuli w strefie umiarkowanej.
Niezwykłe właściwości lecznicze mają również owoce dębu, czyli żołędzie. Dzięki dużej zawartości skrobi, żołędzie polecane są osobom odchudzającym się, ponieważ skrobia zwiększa swoją objętość w przewodzie pokarmowym, a dzięki temu nie ma się ochoty na podjadanie. Kawa z żołędzi to naturalny preparat pomagający w skutecznym odchudzaniu. Oprócz skrobi, owoce dębu zawierają również węglowodany, tłuszcze i białka. Żołędzie są bogate w witaminę B6, B9, zawierają również mniejsze ilości witaminy B1, B2 i B5. Żołędzie to także źródło składników mineralnych – manganu, magnezu, miedzi, potasu i fosforu.
Składniki:
1 łyżka kory dębowej
Szklanka wody
Korę zalać i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie przecedzić wywar. Stosować do przemywania ran, robienia okładów na oparzenia i odmrożenia, płukania gardła czy przemywania innych miejsc.
Wygląd
Dąb wygląda majestatycznie i pięknie. Wysokość tego drzewa zależy od odmiany. Liście dębu ułożone są w sposób skrętoległy, mogą przybierać różny wygląd począwszy od pierzastosiecznych, poprzez ząbkowane czy wrębne, a na klapowanych i innych kończąc. Męskie kwiaty zbierają się w kotki, żeńskie natomiast rosną pojedynczo. Owoce dębu pokryte są łuskami, osadzone są w miseczce.Zbiór
Żołędzie zbiera się w październiku.Właściwości lecznicze
Działanie lecznicze wykazuje kora dębu, która wykorzystywana jest do wytwarzania wielu naturalnych preparatów oraz lekarstw. Substancje, które nadają korze dębu niezwykłe właściwości lecznicze, to garbniki, które mają silne działanie ściągające. Kora zawiera w sobie również kwas elagowy oraz galusowy, a także katechinę, trójterpeny i epikatechinę. Kora dębu działa bakteriobójczo oraz przeciwkrwotocznie. Stosowana jest do leczenia problemów żołądkowych i jelitowych, biegunek, zatruć pokarmowych, a nawet żółtaczki czy tyfusu brzusznego. Surowiec ten jest również używany do leczenia zewnętrznego, pomaga w stanach zapalnych skóry, oparzeniach, a nawet odmrożeniach. Znane są również wspaniałe przeciwpotne właściwości kory dębu – jest ona stosowana w przypadku nadmiernej potliwości zamiast chemicznych preparatów. Kora zalecana jest do nasiadówek w celu zmniejszania bolesnych dolegliwości związanych z żylakami odbytu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym skutecznie działa również w przypadku stanów zapalnych miejsc intymnych. Płukanie gardła roztworem z kory dębu doskonale sprawdza się w przypadku zapaleń w jamie ustnej. Pomocniczo stosuje się ją przy braku apetytu.Niezwykłe właściwości lecznicze mają również owoce dębu, czyli żołędzie. Dzięki dużej zawartości skrobi, żołędzie polecane są osobom odchudzającym się, ponieważ skrobia zwiększa swoją objętość w przewodzie pokarmowym, a dzięki temu nie ma się ochoty na podjadanie. Kawa z żołędzi to naturalny preparat pomagający w skutecznym odchudzaniu. Oprócz skrobi, owoce dębu zawierają również węglowodany, tłuszcze i białka. Żołędzie są bogate w witaminę B6, B9, zawierają również mniejsze ilości witaminy B1, B2 i B5. Żołędzie to także źródło składników mineralnych – manganu, magnezu, miedzi, potasu i fosforu.
Praktyczne zastosowanie
Na stany zapalne, rany, oparzenia i odmrożeniaSkładniki:
1 łyżka kory dębowej
Szklanka wody
Korę zalać i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut. Po tym czasie przecedzić wywar. Stosować do przemywania ran, robienia okładów na oparzenia i odmrożenia, płukania gardła czy przemywania innych miejsc.