Jarzębina owoc (Sorbi Fructus)

"Berries of rowan on black background" autorstwa Krzysztof Blachnicki - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons
Roślina ta rośnie w Europie, Azji oraz Afryce północno-zachodniej. W Polsce jest rośliną bardzo pospolitą, można ją spotkać wszędzie.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Jarzębina może występować w formie drzewa lub krzewu. Osiąga do 15 m wysokości. Kora jest jasna i gładka. Korona drzewa ma kształt owalny lub kulisty. Liście ułożone są skrętolegle, są nieparzystopierzaste, jesienią przybierają barwę od złotożółtej do pięknej złotoczerwonej. Kwiaty są małe, zebrane w podbaldachy. Owoce mają gorzki i cierpki smak, są koloru czerwonego lub pomarańczowego.

Czy wiesz, że...Owoce jarzębiny wykorzystywane są również w przemyśle spożywczym, robi się z nich soki, dżemy, sosy czy pasty.

Przyprawa z jarzębiny jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni skandynawskiej.
Owoce jarzębiny nie mogą byś spożywane na surowo, ponieważ zawarty w nich kwas sorbowy może spowodować zatrucie pokarmowe. Owoce należy spożywać tylko po obróbce.

Drewno rośliny wykorzystywane jest w stolarstwie. Wykorzystuje się je również do wytwarzania instrumentów muzycznych. Jest ono bardzo twarde i ciężkie.

Owoce jarzębiny przeznaczone do bezpośredniego spożycia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, można w nich znaleźć między innymi jarzębinę w pysznej polewie czekoladowej.

Zbiór

Owoce rośliny zbiera się, gdy są dojrzałe i czerwone. Suszenie najlepiej przeprowadzić w temperaturze około 40 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Owoce mają działanie lekko moczopędne, a także oczyszczające. Stosuje się je w stanach zapalnych nerek oraz kamicy nerkowej. Jarzębina posiada wysoką dawkę witaminy C, dlatego poleca się ją stosować w czasie przeziębień, a także w okresie jesienno-zimowym, by przeciwdziałać infekcjom. Owoce wykorzystuje się również do innych profilaktycznych działań, spożywane regularnie pomagają przeciwdziałać miażdżycy, a także obniżać zbyt wysokie ciśnienie krwi. Jarzębina wykorzystywana jest również do leczenia schorzeń układu pokarmowego, działa korzystnie na jelita, ponieważ hamuje rozwój bakterii, a także na błonę śluzową żołądka i jelit. Stosuję się ją również pomocniczo w różnego rodzaju podrażnieniach wątroby oraz schorzeniach pęcherzyka żółciowego. Jarzębina działa również rozluźniająco na stolec, niemniej jednak dopiero podana w dużych dawkach działa w sposób przeczyszczający. Mniejsze dawki jarzębiny podawane w celu przeczyszczenia podaje się przede wszystkim dzieciom, które mają problemy z zaparciami. Owoce doskonale sprawdzają się w leczeniu reumatyzmu oraz dny moczanowej. Poleca się je także tym, którzy cierpią na różne choroby skórne, ponieważ jarzębina może być również stosowana w sposób zewnętrzny, na przykład w charakterze okładów na skórę czy oczy.

Praktyczne zastosowanie

Odwar z owoców do stosowania zewnętrznego

Składniki:
2 łyżki rozdrobnionych owoców jarzębiny
Woda

Owoce zalać szklanką wody i gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić na około pół godziny. Przecedzić. Tak powstały odwar należy pić w ilości od 1 do 4 szklanek na dzień. Aby poprawić smak odwaru można dodać do niego miód lub sok owocowy.
Jarzębina "Berries of rowan on black background" autorstwa Krzysztof Blachnicki - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Jarzębina

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:różowce
Rodzina:różowate
Rodzaj:jarząb
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź