Jeżyna liść, owoc (RubiFruticosi Folia, Fructus)

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Jeżyna to roślina z rodziny różowatych, która wedle różnych źródeł liczy sobie ogromną liczbę gatunków. Niektóre źródła podają aż 300-400 gatunków. Najbardziej popularnym gatunkiem jest jeżyna fałdowana, która występuje w całej Polsce na terenach niżowych. Jeżyna uwielbia miejsca zarówno zacienione, jak i słoneczne. Siedliska są różnorodne, najczęściej są to lasy i zarośla.

Wygląd

Roślina występuje w postaci krzewów lub roślin zielnych, czyli tak zwanych bylin. Większość gatunków rośliny posiada kolce na ogonkach liści oraz nerwach. Kwiaty są obupłciowe, zebrane w grona albo wiechy, mają barwę białą lub różową, czasami czerwoną. Owoce mają barwę od czerwonej, przez ciemnofioletową, aż do czarnej. Smak owoców jest kwaśny lub słodki, wszystko zależy od gatunku rośliny.

Czy wiesz, że...Jeżyna wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym – ekstrakt z liści jest składnikiem preparatów chroniących przed działaniem promieni słonecznych.

Jeżyna znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni, owoce tej rośliny wykorzystuje się do wytwarzania dżemów, soków, konfitur, kompotów, przetworów mlecznych i innych.

Jeżyna to jedna z najstarszych roślin leczniczych. O jej wspaniałych właściwościach pisał między innymi Hipokrates, Galen czy Dioskurides.

Zbiór

Owoce jeżyny zbiera się, gdy owoce są dojrzałe. Liście należy zbierać przed kwitnieniem rośliny, czyli w czasie wiosny oraz na początku lata. Liście suszy się w przewiewnym i zacienionym miejscu.

Właściwości lecznicze

Owoce jeżyny polecane są osobom, które mają problemy z układem trawiennym. Wpływają one również korzystnie na ogólny stan psychiczny, ponieważ mają działanie uspokajające. Jeżyny polecane są kobietom w okresie menopauzy – do niwelowania nieprzyjemnych dolegliwości na tle nerwowym, które związane są z tym trudnym dla kobiety okresem. Owoce polecane są do profilaktyki chorób serca, ponieważ wzmacniają mięsień sercowy oraz zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz błonnika korzystnie wpływają na cały organizm. Jeżyny są również pomocne w profilaktyce choroby oczu, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Pomagają również regulować prawidłowy poziom cukru we krwi. Zaleca się je również osobom dbającym o linię, ponieważ mają mało kalorii, natomiast posiadają dużą ilość witamin oraz minerałów.

Liście mają działanie ściągające, hamują krwawienia i działają przeciwbiegunkowo. Stosowane są również w nieżytach przewodu pokarmowego, pomagają w chorobie wrzodowej, stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w nieprzyjemnych wzdęciach. Liście ze względu na swój skład pomagają również zwalczać grzyby oraz bakterie. Wyciągi z liści jeżyn są pomocne z zwalczaniu nieżytów błon śluzowych, ponieważ działają one ściągająco. Liście są wykorzystywane również do leczenia zewnętrznego – poleca się je do leczenia chorób skóry oraz do płukania gardła.

Praktyczne zastosowanie

Odwar z liści jeżyn na przeziębienie, nieżyt górnych dróg oddechowych

Składniki:
1 łyżeczka suszonych liści jeżyny
Woda

Liście zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki odwaru.
Jeżyna "Bunch of ripening wild raspberries" autorstwa Ben Stephenson from Beltsville, Maryland - Wild Raspberries. Licencja CC BY 2.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

JeżynaJeżyna liść, owocJeżyna liść, owoc
Jeżyna liść, owocJeżyna liść, owoc

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:różowce
Rodzina:różowate
Rodzaj:jeżyna
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź