Roślina występuje w Azji (środkowo-zachodnie terytoria) oraz Europie. Odmiany geograficzne kaliny spotkać można w Ameryce Północnej oraz na terytoriach Dalekiego Wschodu. W Polsce spotkać można ją wszędzie oprócz Tatr.
Składniki:
1 łyżki wysuszonej kory
Woda
Korę zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać w ilości 1/3 szklanki, 3 razy dziennie.
Wygląd
Roślina to krzew, który może dorastać nawet do 6-7 m wysokości, choć najczęściej osiąga do 4 m wysokości. Liście są ułożone naprzeciwlegle, są duże – osiągają 7-10 cm długości i 8 cm szerokości. Mają barwę ciemnozieloną z wierzchu i jaśniejszą od spodu. W okresie jesiennym przybierają barwę szkarłatnopurpurową. Kwiaty mają barwę białą, są nieduże. Owoce mają barwę szkarłatnoczerwoną. W środku owocu znajduje się czerwona pestka.Zbiór
Korę pozyskuje się wczesną wiosną, gdy da się ją łatwo oddzielić od drewna. Suszenie należy przeprowadzić w temperaturze nie większej niż 40 stopni Celsjusza.Właściwości lecznicze
Kora ma działanie przeciwskurczowe, jest pomocna w przypadku występowania bolesnych skurczy macicy, poleca się ją zatem przy bolesnym miesiączkowaniu. Hamuje również krwawienia, dlatego stosuje się ją na przykład przy zbyt obfitych krwawieniach miesięcznych. Działa uspokajająco. Sprawdza się również w leczeniu innych kobiecych dolegliwości, między innymi stosuje się ją przy nieregularnych krwawieniach związanych z okresem menopauzy. Może być stosowana przez kobiety w ciąży – zapobiega poronieniom, wymiotom i nudnościom, a nawet bolesnym skurczom nóg. Kora może być wykorzystywana również w sposób zewnętrzny – działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran na skórze. Korę, w sposób zewnętrzny wykorzystuje się również do leczenia hemoroidów. Stosuje się ją również do obniżenia ciśnienia krwi, jednak raczej w charakterze pomocniczym, ponieważ działanie to jest niewielkie.Praktyczne zastosowanie
Odwar z kory na bóle menstruacyjneSkładniki:
1 łyżki wysuszonej kory
Woda
Korę zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Odstawić na 30 minut. Przecedzić. Spożywać w ilości 1/3 szklanki, 3 razy dziennie.