Za miejsce pochodzenia rośliny uznaje się rejony Morza Śródziemnego. Karczoch jest dzisiaj uprawiany w Ameryce Północnej oraz Europie.
Składniki:
15 posiekanych liści karczocha
Woda
Przygotować w garnku pół litra wody, wrzucić liście. Gotować przez około 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Pić 2 szklanki odwaru dziennie.
Wygląd
Łodyga rośliny może dorastać do 2 m wysokości. Liście są długie i szerokie, na brzegach są ząbkowane. Od góry są zielone, natomiast od dołu są jasnozielone lub białe. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, mają barwę fioletową.Zbiór
Surowiec zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, czyli w pierwszej połowie lipca, lub od września do października.Właściwości lecznicze
Karczoch to roślina, która obniża cholesterol oraz trójglicerydy we krwi, dlatego poleca się go osobom, które chcą w naturalny sposób poprawić swoje wyniki bądź też chcą po prostu zastosować profilaktykę przeciwmiażdżycową. Karczoch działa również żółciopędnie, działa odtruwająco, a jednocześnie ochronnie na wątrobę. Ziele poleca się stosować w chorobach pęcherzyka żółciowego oraz wielu chorobach wątroby. Dzięki wspomnianym właściwościom odtruwającym, ziele jest często wykorzystywane w leczeniu uszkodzeń wątroby, które zostały spowodowane na przykład lekami czy innymi toksynami. Karczoch sprawdza się również u pacjentów, którzy uskarżają się na problemy trawiennie, działa przy tym przeciwskurczowo na wątrobę. Dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm. Ziele poleca się również stosować diabetykom, ponieważ pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, oraz osobom cierpiącym na niewydolność nerek. W przypadku chęci stosowania ziela w chorobach przewlekłych należy skonsultować się z lekarzem. Ziele karczocha sprawdza się w leczeniu zaburzeń trawienia, pomaga eliminować zaparcia i wzdęcia. Przez fitoterapeutów polecane jest również do leczenia chorób skóry, które związane są z nieprawidłowym metabolizmem organizmu – pomaga leczyć między innymi trądzik czy łuszczycę.Praktyczne zastosowanie
Odwar na problemy trawienne, dolegliwości wątroboweSkładniki:
15 posiekanych liści karczocha
Woda
Przygotować w garnku pół litra wody, wrzucić liście. Gotować przez około 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Pić 2 szklanki odwaru dziennie.