Karczoch ziele (Cynarae Herba)

"Cynara cardunculus prg 2" autorstwa Karelj - Praca własna. Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.
Za miejsce pochodzenia rośliny uznaje się rejony Morza Śródziemnego. Karczoch jest dzisiaj uprawiany w Ameryce Północnej oraz Europie.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Łodyga rośliny może dorastać do 2 m wysokości. Liście są długie i szerokie, na brzegach są ząbkowane. Od góry są zielone, natomiast od dołu są jasnozielone lub białe. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, mają barwę fioletową.

Czy wiesz, że...Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, karczoch stał się cennym składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Dodaje się go między innymi do oczyszczających toników czy kremów.

Karczoch to roślina jadalna, która zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz regulujących prawidłowy poziom cukru we krwi. Karczoch można spożywać w charakterze dodatku do dań, jak również w formie marynowanej.

Roślina ta polecana jest sportowcom, ponieważ dzięki jej spożywaniu szybciej można pozbyć się zakwasów,  co więcej, zwiększa tolerancje organizmu na przyjmowane przez sportowców odżywki.

Karczoch to roślina, która jest średnio popularna w Polsce. Uprawia się go raczej w sposób sporadyczny. Dużą popularnością cieszy się natomiast na terenie Włoch.

Osoby, które nie lubią smaku karczocha a chcą, by znalazł się on w codziennej diecie, mogą zdecydować się na tabletki z wyciągiem z tej rośliny, które można kupić praktycznie w każdej aptece.

Zbiór

Surowiec zbiera się w okresie kwitnienia rośliny, czyli w pierwszej połowie lipca, lub od września do października.

Właściwości lecznicze

Karczoch to roślina, która obniża cholesterol oraz trójglicerydy we krwi, dlatego poleca się go osobom, które chcą w naturalny sposób poprawić swoje wyniki bądź też chcą po prostu zastosować profilaktykę przeciwmiażdżycową. Karczoch działa również żółciopędnie, działa odtruwająco, a jednocześnie ochronnie na wątrobę. Ziele poleca się stosować w chorobach pęcherzyka żółciowego oraz wielu chorobach wątroby. Dzięki wspomnianym właściwościom odtruwającym, ziele jest często wykorzystywane w leczeniu uszkodzeń wątroby, które zostały spowodowane  na przykład lekami czy innymi toksynami. Karczoch sprawdza się również u pacjentów, którzy uskarżają się na problemy trawiennie, działa przy tym przeciwskurczowo na wątrobę. Dzięki właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm. Ziele poleca się również stosować diabetykom, ponieważ pomaga regulować prawidłowy poziom cukru we krwi, oraz osobom cierpiącym na niewydolność nerek. W przypadku chęci stosowania ziela w chorobach przewlekłych należy skonsultować się z lekarzem. Ziele karczocha sprawdza się w leczeniu zaburzeń trawienia, pomaga eliminować zaparcia i wzdęcia. Przez fitoterapeutów polecane jest również do leczenia chorób skóry, które związane są z nieprawidłowym metabolizmem organizmu – pomaga leczyć między innymi trądzik czy łuszczycę.

Praktyczne zastosowanie

Odwar na problemy trawienne, dolegliwości wątrobowe

Składniki:
15 posiekanych liści karczocha
Woda

Przygotować w garnku pół litra wody, wrzucić liście. Gotować przez około 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Pić 2 szklanki odwaru dziennie.
Karczoch "Cynara cardunculus prg 2" autorstwa Karelj - Praca własna. Licencja Domena publiczna na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Karczoch

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:astrowce
Rodzina:astrowate
Podrodzina:Carduoideae
Rodzaj:karczoch
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź