Pochodzi z Meksyku. Jest uprawiana w wielu rejonach świata. Roślina ta nie występuje w formie dzikiej. Kraje, które dostarczają największej ilości kukurydzy to USA, Chiny oraz Brazylia.
Składniki:
1 łyżka znamion kukurydzy
Woda
Znamiona zalać szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około 3 minuty. Odstawić na kwadrans do naciągnięcia. Przecedzić. Pić pół szklanki odwaru między posiłkami 2-3 razy dziennie.
Wygląd
Wysokość rośliny zależy od jej odmiany, może sięgać nawet do 2,5 m wysokości. Liście ułożone są na łodydze skrętolegle, mają szeroką blaszkę. Wyrastają pojedynczo z węzła. Kwiaty żeńskie oraz męskie. Kwiatostany żeńskie osadzone są na wyrastających z boku pędach, które tworzą kolby. Kolba może ważyć od 40 do nawet 500 g – w zależności od odmiany rośliny. Owoc to ziarniak, który może mieć różny kształt i różną barwę – od białej, poprzez żółty i pomarańczowy, aż do ciemnofioletowego i brunatnego. Korzeń sięga nawet do 200 cm w głąb gleby.Zbiór
Surowiec należy zbierać, gdy znamiona mają jeszcze kolor zielony, ale zaczynają już podsychać.Właściwości lecznicze
Znamiona kukurydzy działają moczopędnie, dlatego polecane są między innymi do leczenia kamicy żółciowej, zapalenia nerek i pęcherza. Wykorzystywane są również w przypadku obrzęków, które wynikają na przykład z niewydolności nerek. Dzięki właściwościom oczyszczającym pomagają wydalać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Poleca się je również stosować pomocniczo podczas diet odchudzających. Wykorzystywane są do leczenia zapalenia wątroby, jednak surowiec stosowany jest tylko pomocniczo. Działa żółciopędnie, a ponadto dobroczynnie na skórę. Znamiona polecane są również do leczenia chorób na tle reumatycznym oraz do leczenia cukrzycy, przede wszystkim jej początkowego stadium. Znamię poleca się stosować również w przypadku niskiej krzepliwości krwi, dzięki temu zmniejsza skłonności do krwawień.Praktyczne zastosowanie
Odwar ze znamion działający moczopędnie i żółciopędnieSkładniki:
1 łyżka znamion kukurydzy
Woda
Znamiona zalać szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około 3 minuty. Odstawić na kwadrans do naciągnięcia. Przecedzić. Pić pół szklanki odwaru między posiłkami 2-3 razy dziennie.