Kukurydza znamiona (Maidis Stigmata)

"Suikermais bloeiende kolf Zea mays" autorstwa Rasbak - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.
Pochodzi z Meksyku. Jest uprawiana w wielu rejonach świata. Roślina ta nie występuje w formie dzikiej. Kraje, które dostarczają największej ilości kukurydzy to USA, Chiny oraz Brazylia.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Wysokość rośliny zależy od jej odmiany, może sięgać nawet do 2,5 m wysokości. Liście ułożone są na łodydze skrętolegle, mają szeroką blaszkę. Wyrastają pojedynczo z węzła. Kwiaty żeńskie oraz męskie. Kwiatostany żeńskie osadzone są na wyrastających z boku pędach, które tworzą kolby. Kolba może ważyć od 40 do nawet 500 g – w zależności od odmiany rośliny. Owoc to ziarniak, który może mieć różny kształt i  różną barwę – od białej, poprzez żółty i pomarańczowy, aż do ciemnofioletowego i brunatnego. Korzeń sięga nawet do 200 cm w głąb gleby.

Czy wiesz, że...Znamiona kukurydzy używane są w lecznictwie w wielu krajach świata. Na Ukrainie wywar ze znamion pomaga w leczeniu chorób wątroby. W Bułgarii poleca się je stosować na zmniejszenie apetytu, do leczenia tasiemców czy bolesnej kolki nerkowej.

Kukurydza wykorzystywana jest na wiele sposobów w przemyśle spożywczym. Jest przeznaczona nie tylko do bezpośredniego spożycia zaraz po ugotowaniu, można ją uprażyć, otrzymując z niej smaczny popcorn, bądź przygotować z niej olej kukurydziany.

Kukurydza została sprowadzona do Europy przez Krzysztofa Kolumba. Do Polski trafiła pod koniec XVIII wieku.

Kukurydza nie może być uprawiania zbyt często na tym samym miejscu, ponieważ prowadzi to do rozwoju szkodników oraz różnorodnych chorób.

Kukurydza to surowiec wykorzystywany w przemyśle piwowarskim oraz spirytusowym.

Roślina ta stanowi jeden z najważniejszych składników kuchni meksykańskiej.

W krajach, w których je się dużo kukurydzy liczba zachorowań na raka prostaty, piersi a także jelita grubego jest znacznie niższa niż w innych krajach, gdzie nie spożywa się jej w dużych ilościach. Odpowiedzialny za to, według naukowców, jest zawarty w kukurydzy barwnik roślinny, który przeciwdziała wolnym rodnikom.

Zbiór

Surowiec należy zbierać, gdy znamiona mają jeszcze kolor zielony, ale zaczynają już podsychać.

Właściwości lecznicze

Znamiona kukurydzy działają moczopędnie, dlatego polecane są między innymi do leczenia kamicy żółciowej, zapalenia nerek i pęcherza. Wykorzystywane są również w przypadku obrzęków, które wynikają na przykład z niewydolności nerek. Dzięki właściwościom oczyszczającym pomagają wydalać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Poleca się je również stosować pomocniczo podczas diet odchudzających. Wykorzystywane są do leczenia zapalenia wątroby, jednak surowiec stosowany jest tylko pomocniczo. Działa żółciopędnie, a ponadto dobroczynnie na skórę. Znamiona polecane są również do leczenia chorób na tle reumatycznym oraz do leczenia cukrzycy, przede wszystkim jej początkowego stadium. Znamię poleca się stosować również w przypadku niskiej krzepliwości krwi, dzięki temu zmniejsza skłonności do krwawień.


Praktyczne zastosowanie

Odwar ze znamion działający moczopędnie i żółciopędnie

Składniki:
1 łyżka znamion kukurydzy
Woda

Znamiona zalać szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około 3 minuty. Odstawić na kwadrans do naciągnięcia. Przecedzić. Pić pół szklanki odwaru między posiłkami 2-3 razy dziennie.
Kukurydza "Suikermais bloeiende kolf Zea mays" autorstwa Rasbak - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Kukurydza
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź