Malina liść, owoc (Rubiidaei Folia, Fructus)

"Raspberries (Rubus Idaeus)" autorstwa Juhanson - Image taken by Juhanson using Canon EOS 300D camera. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.
Malina to roślina, która w stanie dzikim występuje w Europie (oprócz Islandii i Portugalii), a także w Azji. Jest również uprawiania w wielu krajach na całym świecie. Wspaniałe właściwości lecznicze malin znane były już w XVIII wieku, gdy stosowane je jako okłady na skórę, a także do ogólnego wzmacniania organizmu.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Ta wieloletnia roślina posiada łodygę, która może sięgać nawet do 2 m wysokości. Pędy maliny pokryte są kolcami. Liście są na brzegu piłkowane. Kwiaty maliny są koloru białego. Owoce maliny wyglądają bardzo charakterystycznie, mogą mieć kolor żółty, czerwony, a nawet ciemnopurpurowy.

Czy wiesz, że...W 2012 roku Polska była krajem, który zebrał najwięcej malin – według Pulsu Biznesu było to 127 tysięcy ton tych owoców.

Świeże maliny są znakomitym źródłem witaminy C. Maliny w sposób naturalny wzmacniają układ odpornościowy człowieka.

Maliny to  najbardziej delikatny rodzaj jeżyn, ponieważ mają wydrążony rdzeń.

Malina to bogate źródło substancji mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas czy wapń.

Zbiór

Zbiór owoców przeprowadza się w lipcu, gdy owoce maliny są dojrzałe. Liście zbiera się, gdy następuje okres kwitnienia rośliny.

Właściwości lecznicze

Owoce maliny wzmacniają organizm, ponieważ są bogate w wiele witamin. Dlatego maliny poleca się osobom z osłabionym układem odpornościowym, a także tym, które chorują na przeziębienie i grypę, tym bardziej, że posiadają również właściwości napotne. Wystarczy wypić napar z malin, by po kilkudziesięciu minutach zacząć się intensywnie pocić. Doskonale obniżają gorączkę, dlatego świetnie sprawdzają się do stosowania zwłaszcza u osób starszych oraz dzieci. Liście maliny polecane są w przypadku chorób układu moczowego – działają moczopędnie oraz żółciopędnie. Malina poprawia przemianę materii, dlatego doskonale sprawdza się u osób odchudzających się. Znane są również jej właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Maliny stosuje się w chorobach układu sercowo-naczyniowego, ponieważ mają działanie przeciwmiażdżycowe, a dzięki temu wzmacniają serce. Są również pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Malina ma działanie przeciwnowotworowe, potwierdziły to niedawno przeprowadzone badania, które wskazują, że za takie właściwości odpowiedzialny jest zawarty w malinach kwas elagowy. Co więcej, malina hamuje już powstałe procesy nowotworowe w obrębie płuc oraz wątroby. Duża zawartość pektyn sprawia, że są stosowane w profilaktyce nowotworów trzustki, jelit oraz prostaty.  Maliny pomagają w walce z anemią, a to dzięki zawartości żelaza i miedzi. Sprawdzają się również w leczeniu bakteryjnych chorób jelitowych, hamują przy tym biegunki. Maliny mają działanie rozkurczowe, dlatego poleca się je przy bolesnych miesiączkach. Napar z malin sprawdza się również w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej.

Praktyczne zastosowanie

Napar z owoców polecany podczas przeziębień i gorączki

Składniki:
2 łyżki suszonych malin
Woda

Suszone maliny zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie należy przecedzić napar. Pić 2-3 razy dziennie.
Malina "Raspberries (Rubus Idaeus)" autorstwa Juhanson - Image taken by Juhanson using Canon EOS 300D camera. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Malina

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:różowce
Rodzina:różowate
Rodzaj:jeżyna
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź