Mięta pieprzowa liść (Mentha piperita L.)

Nazywany/a też: mięta lekarska, miętkiew, miętkiewa

  1. Występowanie
  2. Wygląd
  3. Zbiór
  4. Właściwości lecznicze
  5. Praktyczne zastosowanie
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Występowanie

Uznaje się, że roślina ta pochodzi z Anglii. Obecnie jest uprawiana w wielu rejonach na świecie. Jest również rośliną dziczejącą.

Wygląd

Łodyga rośliny dorasta do 90 cm, jest słabo owłosiona na kantach, ma barwę od zielonej do brunatnobrązowej – w zależności od odmiany. Liście mają kształt od jajowatowego do podługojajowatego. W górnej części mają barwę ciemnozieloną, od spodu są jaśniejsze. Po obu stronach są gruczołkowato punktowane. Kwiaty zebrane są w kątach liści, mają niewielkie kształty - ok. 5-6 mm długości, są obupłciowe. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 4 niełupki.

Czy wiesz, że...
  • Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jest również bardzo często używana w kuchni amerykańskiej , przyprawia się nią sałatki owocowe i warzywne.
  • Mięta jest składnikiem wielu kosmetyków ze względu na zawarty w niej mentol. Roślinę stosuje się do produkcji past do zębów, kosmetyków do kąpieli i masażu oraz wielu innych preparatów kosmetycznych.


Zbiór

Zbiory przeprowadza się przed kwitnieniem, zawsze należy robić to w godzinach południowych, ponieważ właśnie wtedy zawartość olejku lotnego jest największa. Zebrany surowiec należy wysuszyć w zacienionym miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Roślina znana jest jako doskonały, naturalny i przede wszystkim skuteczny środek w leczeniu nieżytu żołądka. Działa wiatropędnie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit. Mięta działa również żółciotwórczo, dlatego stosuje się ją również w chorobach dróg żółciowych.

Co najważniejsze – działa rozkurczowo, dlatego jest często spożywana w przypadku bólów żołądkowych lub jelitowych, również tych o charakterze nerwicowym. Miętę poleca się stosować w niedawno odkrytej chorobie, którą jest zespół jelita drażliwego.

Olejek z mięty znajduje bardzo szerokie zastosowanie, wykorzystuje się go do leczenia nieżytów górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Jest również pomocny w leczeniu przeziębień oraz grypy. Stosowany w sposób zewnętrzny pomaga w lepszym oddychaniu na przykład podczas przeziębienia z towarzyszącym mu katarem. Mięta działa również przeciwbakteryjnie oraz słabo uspokajająco. Wykorzystywana jest także do robienia inhalacji domowych, które są pomocne w nieżytach oskrzeli oraz gardła. Olejek miętowy działa przeciwbólowo, stosuje się go w bólach głowy, a nawet migrenach, wsmarowywany w bolące miejsca przynosi ulgę w bólach mięśniowych oraz nerwobólach.

Praktyczne zastosowanie

Miętowy olejek przeciwbólowy do zewnętrznego stosowania

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki wysuszonych liści mięty pieprzowej
  • 2 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Do szklanego słoika lub butelki przelać oliwę i wrzucić liście. Postawić z dala od światła na około miesiąc. W międzyczasie należy potrząsać słojem, mniej więcej co dwa lub trzy dni. Po tym czasie olejek należy przecedzić. Olejek stosować na bolące miejsca, można również wykorzystywać go w formie okładów. Przydatność takiego olejku to 1 rok.
Mięta pieprzowa liść, By Aleksa Lukic (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons Mięta pieprzowa liść, By Aleksa Lukic (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Mięta pieprzowa liść, By Aleksa Lukic (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Herbata z mięty pieprzowej, By Hannes Grobe/Hannes Grobe (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzina:jasnotowate
Rodzaj:mięta
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź