Mięta pieprzowa liść (Mentha piperita L.)

Nazywany/a też: mięta lekarska, miętkiew, miętkiewa

Uznaje się, że roślina ta pochodzi z Anglii. Obecnie jest uprawiana w wielu rejonach na świecie. Jest również rośliną dziczejącą.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Łodyga rośliny dorasta do 90 cm, jest słabo owłosiona na kantach, ma barwę od zielonej do brunatnobrązowej – w zależności od odmiany. Liście mają kształt od jajowatowego do podługojajowatego. W górnej części mają barwę ciemnozieloną, od spodu są jaśniejsze. Po obu stronach są gruczołkowato punktowane. Kwiaty zebrane są w kątach liści, mają niewielkie kształty - ok. 5-6 mm długości, są obupłciowe. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 4 niełupki.

Czy wiesz, że...
  • Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jest również bardzo często używana w kuchni amerykańskiej , przyprawia się nią sałatki owocowe i warzywne.
  • Mięta jest składnikiem wielu kosmetyków ze względu na zawarty w niej mentol. Roślinę stosuje się do produkcji past do zębów, kosmetyków do kąpieli i masażu oraz wielu innych preparatów kosmetycznych.


Zbiór

Zbiory przeprowadza się przed kwitnieniem, zawsze należy robić to w godzinach południowych, ponieważ właśnie wtedy zawartość olejku lotnego jest największa. Zebrany surowiec należy wysuszyć w zacienionym miejscu. Temperatura suszenia nie powinna przekraczać 35 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Roślina znana jest jako doskonały, naturalny i przede wszystkim skuteczny środek w leczeniu nieżytu żołądka. Działa wiatropędnie, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, poprawia perystaltykę jelit. Mięta działa również żółciotwórczo, dlatego stosuje się ją również w chorobach dróg żółciowych.

Co najważniejsze – działa rozkurczowo, dlatego jest często spożywana w przypadku bólów żołądkowych lub jelitowych, również tych o charakterze nerwicowym. Miętę poleca się stosować w niedawno odkrytej chorobie, którą jest zespół jelita drażliwego.

Olejek z mięty znajduje bardzo szerokie zastosowanie, wykorzystuje się go do leczenia nieżytów górnych oraz dolnych dróg oddechowych. Jest również pomocny w leczeniu przeziębień oraz grypy. Stosowany w sposób zewnętrzny pomaga w lepszym oddychaniu na przykład podczas przeziębienia z towarzyszącym mu katarem. Mięta działa również przeciwbakteryjnie oraz słabo uspokajająco. Wykorzystywana jest także do robienia inhalacji domowych, które są pomocne w nieżytach oskrzeli oraz gardła. Olejek miętowy działa przeciwbólowo, stosuje się go w bólach głowy, a nawet migrenach, wsmarowywany w bolące miejsca przynosi ulgę w bólach mięśniowych oraz nerwobólach.

Praktyczne zastosowanie

Miętowy olejek przeciwbólowy do zewnętrznego stosowania

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki wysuszonych liści mięty pieprzowej
  • 2 szklanki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

Do szklanego słoika lub butelki przelać oliwę i wrzucić liście. Postawić z dala od światła na około miesiąc. W międzyczasie należy potrząsać słojem, mniej więcej co dwa lub trzy dni. Po tym czasie olejek należy przecedzić. Olejek stosować na bolące miejsca, można również wykorzystywać go w formie okładów. Przydatność takiego olejku to 1 rok.
Herbata z mięty pieprzowej, By Hannes Grobe/Hannes Grobe (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons Herbata z mięty pieprzowej, By Hannes Grobe/Hannes Grobe (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Mięta pieprzowa liść, By Aleksa Lukic (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Herbata z mięty pieprzowej, By Hannes Grobe/Hannes Grobe (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzina:jasnotowate
Rodzaj:mięta
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź