Ogórecznik ziele (Boraginis Herba)


Kraje śródziemnomorskie to miejsce pochodzenia tej rośliny. W Polsce roślinę można spotkać albo w formie zdziczałej, albo uprawnej.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd


Łodyga rośliny dorasta do 60-80 cm wysokości. Jest szorstko owłosiona i rozgałęziona. Liście są lancetowate, duże. Kwiaty mają kolistą koronę i barwę niebieską lub białą z pięcioma łatkami. Owoc to rozłupnia, która rozpada się na 4 rozłupki.

Czy wiesz, że...Roślina zawdzięcza swoją nazwę zapachowi ogórków, który wydziela. Ogórecznik znajduje zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się go do przyprawiania sałatek, ziemniaków, potraw warzywnych i mięsnych, a także zimnych sosów. Liście mogą być również bazą posiłku, wystarczy przyrządzić z nich pyszną sałatkę lub zastosować je jako zamiennik szpinaku. Zapach ogórecznika jest wykorzystywany do nadawania likerom oraz winom odpowiedniego aromatu. Również ocet jest aromatyzowany tą rośliną. Roślina jest wykorzystywana do pielęgnacji cery wrażliwej, suchej oraz nadmiernie łuszczącej się. Pomaga nie tylko ukoić skórę, ale również dokładnie ją oczyścić, usuwając przede wszystkim pory. Na wiosenne osłabienie świetnie nadaje się sok ze świeżo wyciśniętych liści ogórecznika. Ogórecznik jest rośliną miododajną.

Zbiór


Przeprowadzając zbiory należy ścinać kwitnące pędy. Następnie należy wysuszyć je w sposób naturalny lub w suszarni.

Właściwości lecznicze


Roślina ma łagodne działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Wystarczy regularnie spożywać ogórecznik, by pomóc organizmowi oczyścić się ze szkodliwych produktów przemiany materii. Działa uspokajająco na organizm, stosowana jest do leczenia nerwic występujących zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Wykorzystywana jest także do leczenia depresji i schizofrenii. Polecana jest przede wszystkim w przypadku dolegliwości przewodu pokarmowego, ponieważ działa łagodząco na błonę śluzową żołądka i przełyku. Dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwzapalnym, ziele ogórecznika wykorzystuje się do leczenia stanów zapalnych układu oddechowego oraz infekcji i uszkodzeń błon śluzowych. Jest pomocne w leczeniu suchego kaszlu oraz chrypki, pomaga także w odkrztuszaniu. Surowiec stosuje się w sposób zewnętrzny do leczenia skóry, pomaga zwalczać świąd oraz wypryski i czyraki na skórze. Stosowany jest również do leczenia oparzeń i odmrożeń, a także obrzęków po urazach. Ogórecznik ma duże walory zdrowotne, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu działa korzystnie na układ krążenia. Poleca się stosować ogórecznik osobom obciążonym chorobami kardiologicznymi – pomaga obniżać cholesterol, przeciwdziała zmianom miażdżycowym. Nienasycone kwasy tłuszczowe działają również korzystnie na układ nerwowy. Ziele warto stosować w stanach wzmożonego wysiłku, zarówno umysłowego, jak i fizycznego. Ogórecznik świetnie sprawdza się w leczeniu nadmiernie wypadających włosów oraz zbyt kruchych paznokci, działa bowiem wzmacniająco.

Praktyczne zastosowanie


Świeżo wyciśnięty sok z ogórecznika na oczyszczenie organizmu oraz jego wzmocnienie Składniki: Świeże liście ogórecznika Wycisnąć sok z liści i podawać w ilości 10-30 g dziennie.
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź