Pasternak zwyczajny korzeń (Pastinaca sativa)
Pasternak to warzywo korzeniowe, które pochodzi z Eurazji – można go spotkać w ciepłych rejonach nizinnych oraz średnich piętrach górskich. Roślina rozprzestrzeniła w Afryce, Ameryce Południowej, Azji tropikalnej, Kanadzie oraz w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest rośliną pospolitą – uprawną i dziką.
.
Łodyga rośliny osiąga od 30 do 100 cm wysokości. W górnej części jest rozgałęziona. Roślina jest naga, niektóre jej części są krótko owłosione. Liście mają bardzo charakterystyczny kształt, są bowiem pojedynczo pierzaste i składają z 4-7 par listków, które mają ząbkowane brzegi. Listek wierzchołkowy klapowany. Kwiaty są małe, mają barwę złocistożółtą, są zebrane w szypułkowe baldachy. Owoc to rozłupka o długości 5-7 mmm, ma barwę żółtobrązową. Korzeń u roślin dzikich jest cienki i wcześnie drewnieje, natomiast u roślin uprawnych jest gruby i jadalny.
.
Pasternak jest rośliną dwuletnią, wytrzymałą na niskie temperatury i lekkie przymrozki. Nasiona pasternaku wysiewa się bezpośrednio do gruntu na przełomie marca i kwietania. Najlepiej rośnie na glebach zasobnych w próchnicę. Wymaga regularnego i intensywnego podlewania. Pasternak można już wykopywać pod koniec października.
Korzenie zbiera się na jesieni.
Roślina ma wysoką wartość odżywczą, uważa się, że większą niż marchew. Jest bogata w białko, witaminy oraz sole mineralne i pektyny. Korzeń polecany jest do regulowania przemiany materii oraz pobudzania apetytu. Ma również działanie rozkurczowe, dzięki temu działa kojąco na jelita i żołądek. Pasternak działa również moczopędnie, dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Surowiec jest składnikiem leków stosowanych na choroby skórne, w tym między innymi łysienie plackowate. Roślina posiada również właściwości uspokajające, obniżające ciśnienie krwi. Dawniej pasternak używany był jako środek przeciwbólowy – leczono nim bóle zębów, przeciwgorączkowy oraz przeciwgruźlicowy.
Odżywczy sok z pasternaku polecany na wzmocnienie organizmu, pobudzenie apetytu
Składniki:
- Świeży korzeń pasternaku
- Opcjonalnie woda
Świeży korzeń pasternaku wycisnąć w sokowirówce. Jeżeli chcemy rozrzedzić nieco powstały sok, można dodać do niego letnią wodą. Wypić po przygotowaniu. Przechowywane, świeżo wyciśnięte soki szybko tracą swoje cenne wartości, dlatego należy je spożywać zaraz po przygotowaniu.
Pasternak zwyczajny Pastinaca sativa korzeń kremowy, spichrzowy, palowy, bruzdkowana, wzniesiona, owłosiona krótko łodyga, liście odziomkowe pierzaste, listki podługowate, ząbkowane, łodygowe siedzące, pochwiaste, żółte kwiaty, płatki korony zaokrąglone, szypułki owłosione, kwiaty zebrane w baldachy złożone, owoc to rozłupnia, roślina jadalna, korzeń nadaje się na warzywo do obiadu, roślina lecznicza, przyspiesza opalanie, działa moczopędnie, oczyszcza nerki i pęcherz, wzmacnia śledzionę, odtruwa organizm, poprawia pracę jelit, jest zasadotwórczy, uspakaja, obniża ciśnienie krwi, poprawia apetyt.