Rdest ostrogorzki (Polygonum hydropiper)

Nazywany/a też: mokrzec, pieprz wodny, rdest biały, rdest wodny, sporysz, żabieniec

Rdest ostrogorzki, By Petr Filippov (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Rdest ostrogorzki  w formie dzikiej występuje w Afryce Północnej, Azji, Europie oraz Australii. Można go znaleźć także w innych miejscach na świecie, gdyż jest to gatunek rozprzestrzeniony.  W Polsce jest rośliną pospolitą. Lubi tereny podmokłe, więc roślinę można spotkać na brzegach rzek i strumieni oraz na podmokłych polach.

  1. Wygląd
  2. Uprawa i zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Łodyga rdestu ostrogorzkiego jest podnosząca się lub wznosząca, osiąga do 50 cm wysokości. Na ogół ma barwę purpurową. Liście mają kształt lancetowaty, są nagie. Kwiaty zebrane są w kłosy. Okwiat ma barwę zielonawą, góra jest biała lub czerwona. Owoc to orzeszek o kanciastym kształcie.

Czy wiesz, że...
  • Rdest ostrogorzki jest składnikiem kuchni japońskiej, a dokładniej jego liście, które służą jako smaczna przyprawa.
  • Roślina służyła dawniej do pozyskiwania barwników o kolorze żółtym, zielonym, khaki i szarym.
  • Rdest przypomina w smaku pieprz, jest on bowiem ostry i gorzki, a zarazem piekący.
  • Roślina jest trująca dla zwierząt hodowlanych. U świń najczęściej powoduje krwiomocz oraz zapalenie przewodu pokarmowego, natomiast u koni bóle zlokalizowane w żołądku, biegunki i ogólne osłabienie.
  • Dla ludzi rdest ostrogorzki również może być trujący, dlatego zaleca się spożywać tę roślinę z umiarem. W przypadku chęci podjęcia leczenia rdestem, należy skonsultować się z lekarzem.
  • Gotowanie rdestu powoduje, że sama roślina traci swój ostry smak, ale przenika ona do całego wywaru. Gotowanie sprawia również, że przybiera on kolor żółtawy.

Uprawa i zbiór

Zbiory przeprowadza się w okresie kwitnienia rośliny, należy ściąć górną część rośliny razem z kwiatostanami. Suszenie należy przeprowadzić w zacienionym miejscu w temperaturze 30 stopni Celsjusza.

Właściwości lecznicze

Surowcem jest ziele rdestu ostrogorzkiego, w którym znajdziemy rutynę i kwercetynę (flawonoidy), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz witaminy A, C i K.

Rdest działa przeciwzapalnie, ściągające i przeciwkrwotocznie – poleca się go stosować w przypadku występowania krwawień w przewodzie pokarmowym, zbyt długich i obfitych miesiączek, a także krwawień z macicy.  Wykorzystywany jest także do hamowania krwotoków z nosa  czy hamowania krwawień powstałych w wyniku ran na skórze. Ma właściwości poprawiające krzepliwość krwi. Polecany jest do leczenia żylaków odbytu, jednak decyzję o zastosowaniu rdestu należy wcześniej skonsultować z lekarzem.

Roślina sprawdza się w leczeniu nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych. Działa moczopędnie, a więc również przeciwobrzękowo. Wyciągi z ostropestu (wodne i wodno-alkoholowe) pomagają hamować biegunki. Rdest sprawdza się w leczeniu nieżytów przewodu pokarmowego, przede wszystkim likwiduje nieprzyjemne wzdęcia. Roślinę wykorzystuje się również w sposób zewnętrzny, ziele rdestu pomaga leczyć kontuzje, zwichnięcia oraz trudno gojące się rany. Stosuje się ją także do leczenia gośćca i artretyzmu oraz różnych dermatoz, w tym celu warto zastosować leczniczą kąpiel z dodatkiem tego surowca.

Praktyczne zastosowanie

Odwar na nieżyty przewodu pokarmowego i wzdęcia

Składniki:
  • 1 łyżka ziela rdestu ostrzogorzkiego
  • Woda

Ziele zalać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu przez pół godziny, jednak nie doprowadzać do wrzenia. Przecedzić. Pić po 1/4 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie.
Rdest ostrogorzki, By Petr Filippov (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons Rdest ostrogorzki, By Petr Filippov (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Rdest ostrogorzki, By Petr Filippov (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Polygonum hydropiper, By Harry Rose from South West Rocks, Australia (Persicaria hydropiper plant1 NC) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzina:rdestowate
Rodzaj:rdest
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź