Rokitnik owoc (Hippophae Rhamnoides Fructus)

Rokitnik występuje głównie wzdłuż wybrzeży morskich, choć nie tylko, ponieważ spotkać można go także wzdłuż brzegów górskich rzek. Występuje w Azji oraz Europie. W formie zdziczałej występuje również w rejonach upraw oraz na terenach Pienin.

  1. Wygląd
  2. Zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Krzew ten może dorastać nawet do 6 m wysokości. Cechuje go powolny wzrost – w ciągu 4 lat wzrostu osiąga zaledwie 0,5 m wysokości. Liście są podłużne i lancetowate, mogą mierzyć do 7 cm. Liście mają kolor szaro-zielony na wierzchu i srebrzysty pod spodem. Gałązki pokryte są łuskami. Jest to roślina dwupienna. Owoce mają długość ok 6-8 mm, mają kształt jajowaty i żółtą lub pomarańczowoczerwoną barwę.

Czy wiesz, że...Dzięki właściwościom chroniącym przed promieniowaniem, owoce rokitnika były naturalnym suplementem dla rosyjskich kosmonautów, a dodatkowo dostarczały odpowiednią dawkę witaminy C.

Owoce rokitnika służyły kiedyś do leczenia robaków występujących u koni.

Rokitnik jest ważną rośliną leczniczą w Chinach oraz w Tybecie.  Natomiast doskonałe kulinarne właściwości znane były przede wszystkim w dawnym Związku Radzieckim – uważany był tam za najlepsze źródło witaminy C.

Zbiór

Dojrzałe owoce zbiera się od sierpnia do października, najczęściej zbiory przeprowadza się po pierwszych przymrozkach.

Właściwości lecznicze

Owoce rokitnika są bardzo bogate w witaminę C, zawierają jej 2-3 razy więcej niż owoce czarnej porzeczki. Dzięki tak dużej zawartości tej witaminy, owoce doskonale sprawdzają się w przypadku zwalczania infekcji, są również polecane, jako naturalny wzmacniacz sił obronnych organizmu. Owoce stosuje się we wszystkich dolegliwościach związanych z niedoborem witaminy C, czyli w przypadku trudno gojących się ran, zmęczenia, apatii, bólów mięśniowych i stawowych, łamliwości kości i innych schorzeń. Roślina ta obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki temu owoce rokitnika chronią przed miażdżycą oraz chorobami układu naczyniowo-sercowego. Rokitnik obniża ciśnienie krwi, dlatego stosowany jest nie tylko do leczenia nadciśnienia, ale również w profilaktyce. Roślinę stosuje się również w przypadku dolegliwości układu pokarmowego – polecany w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz do leczenia zgagi, a także w chorobach skóry i chorobach reumatycznych. Rokitnik działa przeciwbólowo i przeciwkrwotocznie oraz przeciwzapalnie, dlatego stosuje się go  między innymi do zwalczania stanów zapalnych w jamie ustnej czy w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów. Rokitnik posiada wspaniałe właściwości ochronne – chroni organizm przed działaniem toksycznych substancji, promieniowaniem rentgenowskim oraz przed promieniami słonecznymi. Zalecany do stosowania zewnętrznie przy wielu schorzeniach skóry, między innymi w przypadku odmrożeń, oparzeń czy innych trudno gojących się ran. Jest również stymulantem dobrego nastroju, znane są jego właściwości antydepresyjne.

Praktyczne zastosowanie

Napar do przemywania skóry na trudno gojące się rany oraz do picia na wzmocnienie odporności

Składniki:
2 łyżki suszonych owoców rokitnika
Woda
Opcjonalnie miód

Suszone owoce zalać wrzącą wodą. Zostawić pod przykryciem przez około 10-15 minut. Przecedzić. Można dodać odrobinę miodu do smaku.
Rokitnik "Poel 2012 01" autorstwa Derzno - Praca własna. Licencja CC BY-SA 3.0 na podstawie Wikimedia Commons.

Galeria zdjęć

Rokitnik
Rokitnik owoc

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:różowce
Rodzina:oliwnikowate
Rodzaj:rokitnik
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź