Seler zwyczajny (Apium graveolens)

Nazywany/a też: seler, seler pospolity, seler liściasty

W formie dzikiej występuje w Azji Zachodniej i Środkowej, Afryce, Europie oraz na Kaukazie. Występuje również w innych miejscach na świecie jako gatunek rozprzestrzeniony i uprawiany. W Polsce w formie dzikiej znaleźć go można tylko na wyspie Uznam.

  1. Wygląd
  2. Uprawa i zbiór
  3. Właściwości lecznicze
  4. Praktyczne zastosowanie
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Wygląd

Jest to roślina dwuletnia, która osiąga wysokość do 1 m. Liście i bulwiasty korzeń wytwarzane są przez roślinę tylko w pierwszym roku, w drugim natomiast pojawiają się kwiaty i owoce. Kwiaty są niewielkie, mają barwę bladożółtą, są zebrane w baldachy. Owoc to mała rozłupnia, która rozpada się na dwie rozłupki.

Seler zwyczajny występuje w wielu odmianach, jest to: seler korzeniowy, seler naciowy, seler liściasty, seler typowy.

Czy wiesz, że...
  • Sałatka z selera to doskonały sposób na wykorzystanie tej rośliny do zwiększania odporności całej rodziny oraz pokrywania zapotrzebowania na witaminy i minerały. Seler można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. Można go dodawać do zup, dań gotowych, sosów, mięsa. Można go również spożywać na surowo.
  • Suszone liście selera należy przechowywać w zacienionym i suchym miejscu.
  • Seler doskonale sprawdza się w dbaniu o skórę. Sok z selera czy macerat, działają ujędrniająco, nawilżająco i ogólnie odżywczo na skórę. Seler można również stosować w formie okładów na skórę. Roślina ta doskonale sprawdza się w pielęgnacji każdego typu cery

Uprawa i zbiór

Roślina ma duże wymagania co do gleby – powinna być to gleba próchnicza, wilgotna. Stanowisko powinno być nasłonecznione, niemniej jednak może być również lekko zacienione, pod warunkiem jednak, że roślina będzie wtedy wyrastać na wilgotnej glebie. Selery uprawia się z rozsady.

Seler można wykorzystywać na bieżące potrzeby. Zbierając liście należy uważać, by nie zebrać ich zbyt wiele z pojedynczej rośliny, ponieważ może to doprowadzić do obniżenia plonu korzeni. Korzenie, które będą przechowywane należy zebrać przed przymrozkami.

Właściwości lecznicze

Roślina zawiera olejki lotne, witaminę C, karoten, witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP, beta-karoten, witaminę E,  a także liczne składniki mineralne takie jak wapń, sód, fosfor, potas, magnez i cynk.

Seler właściwości to przede wszystkim metaboliczne działanie rośliny. Działa ona odkażająco i moczopędnie, a także napotnie. Dzięki temu szkodliwe produkty przemiany materii są szybciej usuwane z organizmu. Działa pobudzająco na apetyt oraz ułatwia przyswajanie składników pokarmowych, dzięki temu działa również witaminizująco oraz wzmacniająco na organizm. Seler sprawdza się również w przypadku problemów z układem trawiennym takich jak zaparcia. Selerowi przypisuje się również krwiotwórcze właściwości. Roślina ta ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwreumatyczne. Moczopędne działanie rośliny sprzyja usuwaniu obrzęków w organizmie i przyczynia się do lepszej pracy nerek.

Praktyczne zastosowanie

Sok oczyszczający organizm z selera naciowego

Składniki:
  • Seler naciowy
  • Marchew
Warzywa wycisnąć w sokowirówce. Pić od razu po wyciśnięciu. Tak przygotowany sok oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz działa ochronnie na organizm.
Seler zwyczajny. By Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons Seler zwyczajny. By Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Seler zwyczajny. By Rasbak (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Seler zwyczajny - odmiana korzeniowa. By 4028mdk09 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rząd:selerowce
Rodzina:selerowate
Rodzaj:seler
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź