Szałwia lekarska (Salvia officinalis)

Nazywany/a też: salvia, sałwia, sałwija, sołwia, szalwjo, szalwija, szałwija, szołwija

Ciekawostki

  • Aby przechowywane suszone liście rośliny na dłużej zachowały swój aromat poleca się je zamrozić w kostkach lodu. Aromat jest znacznie bardziej intensywny niż w przypadku suszonych ziół.
  • Szałwia stosowana jest jako przyprawa w kuchni. Wykorzystuje się do jako dodatek do mięs, sałatek, ryb, masła ziołowego, ciast, deserów, potraw warzywnych - świetnie harmonizuje z cebulą i czosnkiem.

Liście szałwii lekarskiej. By Jonathunder (Own work) [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons Liście szałwii lekarskiej. By Jonathunder (Own work) [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Liście szałwii lekarskiej. By Jonathunder (Own work) [GFDL 1.2], via Wikimedia CommonsSzałwia lekarska. Jörg Hempel [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons
Liście szałwii lekarskiej. By Plenuska (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Systematyka

Królestwo:rośliny
Rodzina:jasnotowate
Rodzaj:szałwia
Atlas ziół - indeks nazw polskich
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź