Alauda

Rodzaj Alauda obejmuje kilka gatunków skowronków. Zamieszkują one Europę, Azję i Afrykę. Są to ptaki śpiewające bardzo wytrwale i intensywnie, lecz dzięki swojemu ochronnemu ubarwieniu, nie rzucają się zbytnio w oczy. Zamieszkują one otwarte tereny takie jak pola i łąki. Odżywiają się drobnymi owadami oraz nasionami roślin.
Indeks nazw polskich - rodzaj Alauda
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź