Ara szafirowa (Ara glaucogularis)

Ara szafirowa, fot. shutterstock
Ara szafirowa to duża papuga (do 85 cm długości) z grupy ar, o błękitno-żółtym ubarwieniu. Układem barw przypomina nieco bardziej znaną arę ararauna. Najbardziej charakterystyczną cechą ary szafitowej jest błękitna plama dole głowy i na szyi - po hiszpańsku nazywana jest 'guacamayo barbazul', czyli 'ara błękitnobroda'. Na wolności żyje tylko ok. 200 osobników tego gatunku. Ara szafirowa występuje tylko w Boliwii, i jest narodowym ptakiem tego kraju. Różnorodne działania ochronne (angażowanie lokalnej społeczności, wykup ziemi pod rezerwaty, walka z kłusownictwem, rozmnażanie w niewoli) częściowo powstrzymały dramatyczny spadek liczebności tej papugi. Pomimo to wciąż jest gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem (IUCN kategoria CR). Głównym powodem spadku liczebności były niekontrolowane odłowy ptaków na potrzeby globalnego handlu ptakami ozdobnymi, a w mniejszym stopniu niszczenie siedlisk i polowania dla zdobycia piór.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Ara szafirowa występuje tylko i wyłącznie w Boliwii (Ameryka Południowa). Obecnie istnieją dwie populacje, obie w północnej Boliwii w regionie Llanos de Mojos.
Czy wiesz, że...W niewoli żyje znacznie więcej ar szafirowych niż na wolności - jest to ponad 1000 sztuk na całym świecie, podczas gdy na wolności jest to ok. 200 ptaków. Utrzymywane w niewoli ptaki znalazły się tam z powodu rabunkowych odłowów ar szafirowych w latach 70. i 80. (ary mogą żyć ponad 70 lat) lub są ich potomkami. Niektóre ośrodki utrzymujące ary szafirowe (np. Loro Parque na Teneryfie) rozmnażają te ptaki w celu późniejszego wypuszczania na wolność w Boliwii.

Biotop

Ara szafirowa nie żyje w zwartej dżungli, a na terenach półotwartych - sawannach lokalnie porośniętych kępami drzew. Gniazduje i żeruje w izolowanych kępach drzew składających się głównie z palm. W związku z intensyfikacją gospodarki rolnej - przede wszystkim wypasem bydła - takie siedliska były i są niszczone. Większość obszarów, na których żyją ary szafirowe, znajduje się w rękach prywatnych - przede wszystkim hodowców bydła. W związku z tym w ochronie tego ptaka duże znaczenie ma współpraca ze społecznością lokalną.

Lęgi

Ary szafirowe łączą się w pary na całe życie, rzadko można je obserwować w większych grupach. Gniazdują w dziuplach palm (których owoce są ich głównym pożywieniem). Składają co roku od jednego do trzech jaj. Trzecie pisklę służy jako 'ubezpieczenie' - jest słabo karmione, i przeżywa zazwyczaj tylko jeśli któreś ze starszych piskląt zginie. Wykorzystuje się to w ochronie tych ptaków - w niewoli trzecie pisklę jest zazwyczaj odbierane rodzicom i odchowywane osobno - dzięki temu sukces lęgowy jest wyższy.

Pokarm

Ary szafirowe żywią się prawie wyłącznie owocami palm, przede wszystkim palmy motacú (Attalea phalerata).

Bibliografia

  1. Berkunsky, I., Daniele, G., Kacoliris, F.P., Díaz-Luque, J.A., Silva Frias, C.P., Aramburu, R.M. and Gilardi, J.D. 2014.; “Reproductive parameters in the critically endangered Blue-throated Macaw: limits to the recovery of a parrot under intensive management”; LoS ONE 9(6): e99941.; 2014-01-01
  2. Maestri, M.L.; Ferrati, R.; Berkunsky, I. 2017.; “Evaluating management strategies in the conservation of the critically endangered Blue-throated Macaw (Ara glaucogularis). ”; Ecological Modelling 361: 74-79.; 2017-01-01
  3. BirdLife International (2019); “Species factsheet: Ara glaucogularis.”; data dostępu: 2019-10-11
  4. BirdLife International 2018; “Ara glaucogularis. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22685542A130868462.”; data dostępu: 2019-10-21
  5. Collar, N., Boesman, P. & Sharpe, C.J. (2019).; “Blue-throated Macaw (Ara glaucogularis). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive.”; data dostępu: 2019-10-21
Ara szafirowa, fot. shutterstock Ara szafirowa, fot. shutterstock

Galeria zdjęć

Ara szafirowa, fot. shutterstockAra szafirowa, fot. shutterstock
Ara szafirowa, fot. shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Papugowe
Rodzina:Papugowate
Rodzaj:Ara
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy