Drozd japoński (Turdus cardis)

Drozd japoński- samica, fot. shutterstock
Drozd japoński należy do rodziny drozdowate (Turdidae). Ptak średniej wielkości. Nie posiada podgatunków. Występuje u niego wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma czarne górne części ciała (głowę, kark, płaszcz), skrzydła, ogon oraz pierś. Spód ciała jest śnieżnobiały, pokryty ciemnymi plamkami. Dziób i obrączka oczna są żółte. Tęczówka oczna jest ciemna. Samica jest bardziej stonowana, ciemnobrązowa w górnej części ciała oraz z białym spodem (gardłem, piersią i brzuchem), pokrytym ciemnymi plamkami i z pomarańczowymi bokami. Młodociane samce są podobne do samic, mają szarawy wierzch oraz pomarańczowe boki.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Drozd japoński zakłada gniazda w Japonii (na całym obszarze kraju) i w środkowo wschodnich Chinach. Na czas zimy migruje do południowych Chin, Laosu i północnego Wietnamu. Poza okresem godowym bywa spotykany także w innych krajach na Półwyspie Indochińskim.
Czy wiesz, że...Drozd japoński został opisany w 1831 roku przez holenderskiego zoologa Coenraada Jacoba Temminck’a.

Biotop

Środowiskiem życia drozda japońskiego są lasy liściaste i zimozielone lasy mieszane. Najchętniej wybiera doliny rzek i strumieni oraz głęboko wcięte kaniony. Preferuje lasy zacienione i wilgotne. Spotykany na wysokościach od 400 do 1500 m n.p.m. Prowadzi skryty tryb życia. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC).

Lęgi

Drozd japoński przystępuje do rozrodu w maju (Chiny) lub od kwietnia do sierpnia (Japonia). Może odbywać do dwóch lęgów w roku. Gnieździ się na drzewie, średnio 1,7 m nad ziemią. Gniazdo w kształcie miseczki, zbudowane jest z materiałów roślinnych (gałązek, traw, mchu, korzeni), błota i z włosia. Samica składa od 2 do 5 jaj. Inkubacja jaj trwa 12-13 dni. Młode pozostają w gnieździe przez dwa tygodnie.

Pokarm

Drozd japoński jest wszystkożerny. Żywi się bezkręgowcami (owadami, pierścienicami) oraz pokarmem roślinnym (owocami, jagodami). Pokarm zdobywa przeszukując ściółkę.

Bibliografia

  1. “http://www.bird-research.jp”; data dostępu: 2020-04-06
  2. “https://ebird.org”; data dostępu: 2020-04-06
  3. “https://www.iucnredlist.org”; data dostępu: 2020-04-06
  4. “https://www.hbw.com”; data dostępu: 2020-04-06
Drozd japoński - samica, fot. shutterstock Drozd japoński- samica, fot. shutterstock

Galeria zdjęć

Drozd japoński - samica, fot. shutterstockDrozd japoński - samiec, fot. shutterstock
Drozd japoński - samica, fot. shutterstockDrozd japoński - samiec, fot. shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Drozdowate
Rodzaj:Turdus
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy