Dzięcioł trójpalczasty to nieco mniejszy od pospolitego
dzięcioła dużego. W kraju jest bardzo nielicznym, osiadłym
gatunkiem lęgowym. Niezbyt płochliwy.
- Wygląd
- Występowanie
- Biotop
- Lęgi
- Pokarm
- Systematyka
- Galeria zdjęć
Dzięcioł trójpalczasty jest jedynym europejskim dzięciołem z trzema palcami w stopie. Dwoma skierowanymi do przodu, jednym do tyłu. Ubarwienie ciała czarno-białe. Brew, policzek i pasek podbródkowy czarne. Pasek przy-żuchwowy biały. Białe pole przechodzi między brwią a policzkiem przez kark do grzbietu (u
podgatunku ssp. alpinus grzbiet jest prążkowany). Tęczówki oczu ciemne. Dziób ciemny, dłutowaty. Biel ciągnąca się od podbródka po pierś.
Skrzydła czarne z białymi pręgami. Boki ciała prążkowane. Ogon czarny z czarno-białym prążkowaniem na bokach.
Dymorfizm płciowy u nich odznacza się kolorem czapeczki. U samców ciemię jest żółtawe, a u osobników młodych i samic jest białe, ciemno kreskowane.
Dzięcioł trójpalczasty zamieszkuje
lasy klimatu chłodnego Eurazji. Można go spotkać od półwyspu Skandynawskiego po
Japonię i Kamczatkę. Występuje także w górach Europy Środkowej i Wschodniej oraz na Półwyspie Bałkańskim. W
Polsce spotykany nielicznie w Karpatach oraz w
puszczach w północno-wschodnich obszarach kraju.
Dzięcioł trójpalczasty do lęgów przystępuje na obszarach starych
borów. Głównie wybiera
naturalne starodrzewia. Jest gatunkiem silnie związanym ze
świerkiem.
Dzięcioł trójpalczasty gniazduje w dziupli świerka wykutej przez oboje partnerów. Otwór wejściowy do gniazda ma średnice 4,5 cm. Przystępuje do lęgów raz w roku. Okres ten przypada w . Składa 3-5 białych
jaj. Czas wysiadywania wynosi od 12 do 14 dni. Oboje partnerzy zarówno wysiadują jaja, jak też razem opiekują się pisklętami po ich wykluciu. Młode opuszczają gniazdo po około 3 tygodniach. Jeszcze około miesiąca trzymają się w okolicach gniazda, gdzie są dokarmiane przez rodziców. Po roku osiągają dojrzałość płciową.
Dzięcioł trójpalczasty jest głównie
owadożerny (
larwy, poczwarki chrząszczy,
mrówki,
pająki), rzadziej żywi się
pokarmem roślinnym (
owocami.
nasionami).