Dzwoniec (Carduelis chloris)

Nazywany/a też: dzwoniec zwyczajny

Dzwońca można dość łatwo rozpoznać już po samej sylwetce, która jest okrągła i trochę niezgrabna z rozwidlonym ogonem. Upierzenie ma oliwkowozielony odcień z rzucającym się w oczy żółtym zabarwieniem brzegów skrzydeł i nasady ogona. Samica jest ogólnie bardziej szara, z mniejszą ilością żółtego. Osobniki młodociane są delikatnie prążkowane, a żółte plamy występują jedynie u nasady ogona. Charakterystyczną cechą dzwońca jest również dziób: krótki, szeroki i mocny, doskonale dostosowany do rodzaju spożywanego pokarmu. Długość ciała wynosi ok. 15 cm, rozpiętość skrzydeł 28 cm, waga ok. 25 g.
  1. Biotop
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Biotop

Dzwoniec to popularny gatunek żyjący na brzegach lasów, w parkach, ogrodach, szpalerach drzew przydrożnych oraz kępach zadrzewień miejskich. Na południu areału także w gajach oliwnych.

Występowanie

Areał lęgowy dzwońca jest rozerwany i obejmuje prawie całą Europę (bez pn Skandynawii, pn-wsch. części Niziny Rosyjskiej i Niziny Nadkaspijskiej), Azję Mniejszą, Bliski Wschód i pn.-zach. Afrykę oraz Azję Środkową. Jest ptakiem częściowo osiadłym, zimuje w południowych rejonach swojego areału lęgowego. W Polsce jest średnio licznym, a miejscami licznym ptakiem lęgowym całego kraju. Zimą spotyka się zimujące stada, czasem są to skupienia żerowiskowe liczące do 1000 osobników.

Lęgi

Gniazdo dzwońca umiejscowione jest w gęstych krzewach, często w jałowcu lub w tujach. Zbudowane jest ono z kłączy traw i korzonków, a w części wewnętrznej z zielonego mchu. Wyściółkę stanowią pióra, włosie i drobne korzonki. Buduje samica z materiałów dostarczanych przez samca. W zniesieniu jest od 4 do 6 białawoszarych lub szarosinawych jaj w różowe plamki. Wysiadywanie trwa 13 dni. Po takim samym okresie młode opuszczają gniazdo. Dzwoniec wyprowadza 2-3 lęgi w roku.

Pokarm

Dzwoniec jako łuszczak drugi w kolejności w kategorii „siła szczęk” (po grubodziobie), odżywia się głównie nasionami drzew i roślin zielnych, które doskonale wyłuskuje z łupin. Z owoców drzew i krzewów (róża, jałowiec, głóg) wybiera nasiona, odrzucając miąższ. Zimą zjada nasiona roślin oleistych i zbóż. Jest nierzadkim gościem w karmnikach.
Dzwoniec, Carduelis chloris, Greenfinch Samice, fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Dzwoniec, Carduelis chloris, GreenfinchDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniec
DzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniecDzwoniec

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Carduelis
Gatunek:Dzwoniec
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy