Całe upierzenie
gawrona jest czarne o metalicznym
połysku.
Charakterystyczną
cechą dorosłych ptaków jest nieopierzona
skóra u
nasady dzioba. Młodociane bez połysku, mają całą głowę opierzoną.
- Biotop
- Występowanie
- Lęgi
- Pokarm
- Systematyka
- Galeria zdjęć
Gawron występuje na otwartych terenach
rolniczych z zadrzewieniami
śródpolnymi, w pobliżu
dolin rzecznych. Zamieszkuje także osiedla i
miasta, jeśli znajduje tam wysokie
drzewa,.
Zimę spędza na terenach
wolnych od
śniegu lub w miastach i na ich obrzeżach.
Areał występowania gawrona ciągnie się od Wysp Brytyjskich poprzez
środkową i wsch. do środkowej i wsch. Azji. W
Polsce jest to
ptak średnio liczny, a lokalnie liczny. W okresie zimowym bardzo liczny
w wyniku napływu
osobników północnych i wschodnich.
Liczebność zimowa
wykazuje u nas tendencję wzrostową. Zimowiska polskich gawronów
obejmują zachodnią Europę.
Gawrony gnieżdżą się w
koloniach liczących od kilku tuzinów do 1000
par. Kolonie takie, zwane „krukowiskami”, zakładane są na wysokich
drzewach, często
topolach, rosnących w skupiskach. Gniazdo jest
warstwowe: część zewnętrzna zbudowana jest z patyków, środkowa z ziemi,
wewnętrzna wysłana suchą
trawą. Samica składa 3 -5
jaj i wysiaduje je
sama, karmiona przez samca z wola. Wysiadywanie trwa 18 dni. Młode
opuszczają gniazdo po ok. 30 dniach.
Gawron żeruje na ziemi, gł. na
polach,
łąkach i wysypiskach
śmieci.
Odżywia się przede wszystkim , poza tym
myszami i innymi małymi , ale nie gardzi także
pokarmem roślinnym, zjadając np.
kiełkujące
ziarna zbóż lub
ziemniaki. Na terenach rolniczych spełnia
pożyteczną funkcję tępiąc szkodliwe owady jak pędraki, drutowce itp.