Góralek zaroślowy (Heterohyrax brucei)

Nazywany/a też: góralek stepowy

Góralek zaroślowy reprezentowany jest przez wiele podgatunków, branych wcześniej za odrębne gatunki. Tęczówki są ciemne. Nad oczami znajdują się jasne plamy. Na głowie występują włosy czuciowe. Uszy są krótkie i zaokrąglone. Sylwetka ciała jest krępa. Ciało pokryte jest krótką i gęstą sierścią. Barwa sierści w różnej tonacji, od szarej po ciemnobrązową. Na grzbiecie znajduje się jasna plama. Strona brzuszna jest jaśniejsza. Kończyny są stosunkowo krótkie. Ogon jest niewielki. Zwykle obie płcie są podobnych rozmiarów. Jednakże niektóre samice są nieco większe od samców.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Zasięg występowania góralka zaroślowego obejmuje znaczny obszar wschodniej Afryki. Obszar występowania rozciąga się od Sudanu, przez Erytreę, Etiopię, Somalię, Sudan Południowy, północno-wschodnie krańce Demokratycznej Republiki Konga, Ugandę, Kenię, Tanzanię, Zambię, Mozambik, Zimbabwe i północne RPA. Izolowana populacja góralka zaroślowego znajduje się również w zachodniej Angoli.
Czy wiesz, że...Naturalnym wrogiem góralka jest między innymi orzeł czarny (Aquila verreauxii), u którego góralek stanowi podstawę diety

Tryb życia

Góralek zaroślowy najchętniej zamieszkuje luźno porośnięte obszary skaliste z wieloma głazami, klifami, ścianami skalnymi i jamami. Najwyżej położone stanowiska tego gatunku znajdują się na wysokości 3800 m n.p.m. Prowadzi dzienny tryb życia (ze szczytem aktywności przypadającym rano i wieczorem). Góralek zaroślowy jest zwierzęciem towarzyskim, żyjącym w koloniach (liczących 40-60 osobników). Na czele każdej z grup stoi samiec. W czasie odpoczynku bądź żerowania jeden z osobników stoi na czatach. W sytuacji zagrożenia emituje głośny dźwięk, alarmując w ten sposób resztę kolonii o niebezpieczeństwie. Zagrożeniem dla góralka są ssaki drapieżne, węże a także człowiek polujący na jego mięso. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN).

Odżywianie

W diecie góralka zaroślowego w przewadze znaleźć można pokarm roślinny (kora, łodygi, korzenie, liście, owoce) a także pokarm zwierzęcy (owady).

Rozmnażanie i rozwój

Góralek zaroślowy do rozrodu przystępuje między kwietniem a czerwcem. Ciąża trwa ponad 7 miesięcy. Samica rodzi od 1 do 4 młodych. Młode rodzą się pokryte futrem oraz z otwartymi oczami i w kilka godzin po urodzeniu są w stanie podążać za osobnikami dorosłymi. Laktacja trwa do ponad dwóch miesięcy. Góralek zaroślowy osiąga dojrzałość płciową w wieku 15 miesięcy. Żyje do 14 lat.
Góralek zaroślowy CC BY-SA 3.0, Link

Galeria zdjęć

Góralek zaroślowy

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Góralkowate
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy