Hełmiatka zwyczajna (Netta rufina)

Nazywany/a też: hełmiatka, kaczka hałmiasta

Zdjęcie - Partyzant /Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Kaczka w wielkości krzyżówki. Do Polski nielicznie przylatuje. Skrajnie rzadki wędrownym gatunek lęgowy. W locie, zarówno u samic jak i u samców dobrze widoczne białe, szerokie pasy na skrzydłach. Ptak dosyć towarzyski, w zimie tworzy duże, mieszane stada.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Głowa okrągła. Dziób względnie długi. Szyja krótka. Sylwetka dosyć krępej budowy. Ogon krótki. Wyraźny dymorfizm płciowy oraz sezonowy. Samce w okresie godowym mają intensywnie ubarwioną, rdzawo-pomarańczową głowę (puszysty czub), z nieco jaśniejszym ciemieniem. Tęczówki oczne czerwone. Dziób czerwony. Szyja, pierś, boki brzucha oraz tył są czarne. Wierzch brązowy. Białe plamy na bokach ciała. W szacie spoczynkowej mogą przypominać samice, choć tęczówki oraz dziób są u nich czerwone. Samice szarobure, czoło, ciemię, kark o ciemnobrązowym ubarwieniu, policzki jaśniejsze. Tęczówki oczne brązowe. Dziób ciemny, na zakończeniu różowa plama. Osobniki młode podobne są do samic, rozróżniane po ciemnym dziobie.
Czy wiesz, że...Nazwa łacińska tego gatunku oznacza rudą głowę i odnosi się do ubarwienia głowy samców w szacie godowej.

Występowanie

Występuje w Europie południowej i centralnej, na Biskim Wschodzie oraz centralnej Azji. Populacje zamieszkujące południowe krańce zasięgu są często osiadłe, pozostałe migrują. Europejskie hełmiatki zimują głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego, natomiast Azjatyckie w południowej Azji - głównie w Pakistanie, Indiach i Chinach

Biotop

Zamieszkuje czyste, duże jeziora, stawy, ujścia rzek, zatoki morskie, słone mokradła.

Lęgi

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się pojedynczo, bądź w luźnych koloniach. Gniazdo na ziemi, wśród szuwarów, lub na pływającej roślinności, zbudowane z materiałów roślinnych (korzeni, liści, gałęzi), bogato wyścielone jest piórami puchowymi. Wyprowadza jeden lęg w roku. Wysiadywaniem oraz opieką nad potomstwem zajmuje się samica. Składa od 6 do 12 jasnych jaj. Czas wysiadywania wynosi od 26 do 28 dni. Po niecałych dwóch miesiącach młode stają się lotne. Dojrzałość płciową osiąga w pierwszym bądź drugim roku życia.

Pokarm

Żywi się głównie pokarmem roślinnym (nasionnasionami, korzeniami, pędami), rzadziej pokarmem zwierzęcym (z kręgowców w jego diecie znaleźć można: płazy, ryby, a z bezkręgowców pożywia się: owadami, mięczakami) który zdobywa z powierzchni wody, bądź spławikując, czyli zanurzając przednią część ciała.
Hełmiatka Zdjęcie - Partyzant /Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Hełmiatka

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Kaczkowate
Rodzaj: Netta
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy