Kanaryjka mniejsza (Gallotia stehlini)

Nazywany/a też: jaszczurka kanaryjska

Kanaryjka mniejsza, fot. shutterstock
Kanaryjka mniejsza jest jednym z 9 gatunków kanaryjek (Gallotia) - grupy jaszczurek endemicznych dla Wysp Kanaryjskich. Jaszczurki te ewoluowały w izolacji od prawie 20 milionów lat, i wykształciły m.in. stosunkowo duże rozmiary ciała oraz znaczny udział pokarmów roślinnych w diecie (co jest rzadko spotykane u gadów). Wbrew polskiej nazwie, kanaryjka mniejsza jest jednym z największych gatunków z tego rodzaju, będąc jedną z największych europejskich jaszczurek. Może żyć do 12 lat.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Środowisko i tryb życia
  4. Rozmnażanie
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Kanaryjka mniejsza jest bardzo dużą, masywnie zbudowaną jaszczurką, mogącą osiągać nawet to 80 centymetrów długości (wraz z ogonem) i ważyć ponad kilogram. Ubarwienie jest zmienne, i składa się z mozaiki ciemnych brązów, czerni i szarości, a także odcieni brązowego i czerwonego. Samce są zbudowane znacznie mocniej od samic, z charakterystycznymi masywnymi głowami i szczękami. U dorosłych samców boki głowy i gardło czerwonawe.
Czy wiesz, że...Podobnie jak u innych kanaryjek, rozmiar ciała tego gatunku znacząco zmniejszył się po zasiedleniu wysp przez człowieka - największe jaszczurki były najłatwiejszą zdobyczą dla ludzi i psów. Pierwotnie kanaryjki mniejsze dorastały do 120 centymetrów i mogły ważyć nawet 2 kilogramy.

Występowanie

Jest to gatunek endemiczny dla wyspy Gran Canaria (Wyspy Kanaryjskie), gdzie jest rozpowszechniona i pospolita (IUCN kategoria LC). Dwie introdukowane populacje kanaryjki mniejszej znajdują się także na sąsiedniej wyspie Fuerteventura.

Środowisko i tryb życia

Kanaryjka mniejsza występuje w różnorodnych siedliskach na zasiedlanej przez siebie wyspie - zarówno na terenach otwartych, jak i zakrzaczonych. Można ją spotkać na nasłonecznionych, nagich skałach, ale również na dnie zacienionych, zarośniętych wąwozów - w takich miejscach jest najliczniejsza, na jednym hektarze może żyć do 1000 osobników! Unika jedynie zwartych lasów (których na jej ojczystej wyspie prawie nie ma).

Rozmnażanie

Samce kanaryjki mniejszej bronią swoich terytoriów i walczą ze sobą, demonstrując swoją agresję spłaszczając i rozszerzając tułów i nadymając gardło. Podobnie zachowują się podczas godów. Jajorodna, samice raz w roku składają 4-16 jaj, z których po 8-10 tygodniach wykluwają się młode.

Pokarm

Młode kanaryjki mniejsze żywią się przede wszystkim owadami, wraz z wiekiem stopniowo przechodzą na dietę roślinną i żywią się głównie owocami, kwiatami i liśćmi.

Bibliografia

  1. Sindaco, R., Jeremčenko, V.K. (2008); “he Reptiles of the Western Palearctic. 1. Annotated Checklist and Distributional Atlas of the Turtles, Crocodiles, Amphibians and Lizards of Europe, North Africa, Middle East and Central Asia”; Edizioni Belvedere, Latina (Włochy); 2008-01-01
  2. Barahona F, Evans SE, Mateo JA, Garcia-Marquez M (2000); “Endemism, gigantism and extinction in island lizards: the genus Gallotia on the Canary Islands”; Journal of Zoology 250(3): 373-388; 2000-03-01
  3. Jose Antonio Mateo Miras, Valentin Pérez-Mellado, Iñigo Martínez-Solano (2009); “Gallotia stehlini. The IUCN Red List of Threatened Species 2009: e.T61506A12494509”; data dostępu: 2019-10-14
  4. E. Nicholas Arnold; “A Field Guide to the Reptiles and Amphibians of Britain and Europe.”; Collins; 2002-01-01
Kanaryjka mniejsza, fot. shutterstock Kanaryjka mniejsza, fot. shutterstock

Galeria zdjęć

Kanaryjka mniejsza, fot. shutterstock
Kanaryjka mniejsza, fot. shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Gady
Rodzaj:Kanaryjka
Indeks nazw polskich - gromada Gady
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy