Kozioł śnieżny (Oreamnos americanus)

Nazywany/a też: koza śnieżna

Źródło: Corel Stock Photo
Jest amerykańskim odpowiednikiem kozicy, jednak trochę od niej większym i inaczej ubarwionym. Dł. ciała 124-178  cm, ogona 10-20 cm, wys. w kłębie 80-100 cm, ciężar 80-140 kg - masywnie zbudowane zwierzę o bardzo wydłużonej głowie. Wrażenie mocnej budowy ciała potęguje dodatkowa długa sierść wzdłuż grzbietu, karku, na brodzie i piersi oraz na górnych częściach kończyn. Spiczaste, lekko zakrzywione ku tyłowi rogi mają zarówno samce, jak i samice. Na podstawie liczby pierścieni pokrywających rogi można ocenić wiek zwierzęcia.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Rozprzestrzeniony jest w górach zachodniej części Ameryki Północnej. Występuje na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady, zarówno w południowo-wschodniej Alasce, południowym Jukonie, południowo-zachodniej części okręgu Mackenzie, jak i dalej na południe po zachodnią Montanę, Idaho i Oregon. Wprowadzono go na Wyspę Baranowa, W. Cziczagowa i Kodiak u wybrzeży Alaski, do Parku Narodowego Olimpic w stanie Waszyngton oraz do Kolorado i Południowej Dakoty. Jego liczebność na terenie USA szacuje się na ok. 30 000 osobników, w Kanadzie jest prawdopodobnie znacznie wyższa. W obu tych krajach jest chroniony, a polowanie na niego regulują określone przepisy prawne.

Tryb życia

Ulubionym środowiskiem kozła śnieżnego są alpejskie i subalpejskie rejony o stromych zboczach na północy Gór Skalistych. Latem pasie się tam na łąkach nad granicą lasu, zimą zaś, gdy śnieg jest głęboki, schodzi niżej, nawet nad brzeg morza. Aktywny jest nocą lub rano i w godzinach popołudniowych. Żyje w małych stadach złożonych z 4-5 osobników, większe stada tworzy zimą. Stare samce żyją samotnie, ale w okresie godowym, od października do grudnia, przyłączają się do samic. Podobnie jak kozice, znakują swoje terytoria i to zarówno wydzieliną gruczołów znajdujących się u nasady rogów (pocierają głową o niskie drzewa), jak i moczem. Pomimo niezgrabnego, wyglądu kozioł śnieżny doskonale się wspina i jest w tym względzie jednym z najlepszych spośród dużych ssaków. Do jego naturalnych wrogów należą wilki, niedźwiedzie, pumy i duże orły.

Odżywianie

Żywi się przede wszystkim wysokogórskimi trawami, a także różnymi innymi roślinami zielnymi, karłowatymi górskimi roślinami drzewiastymi, mchami oraz porostami.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża trwa 5-6 miesięcy, młode przychodzą na świat w kwietniu lub w maju; w miocie bywa jedno lub dwa młode. Koziołki już w 10 minut po porodzie stają na nogach. Matka karmi je przez 3-4 miesiące, a przebywają z nią aż do przyjścia na świat następnego potomka. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 2,5 roku.
Kozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain Goat Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Kozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain GoatKozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain GoatKozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain Goat
Kozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain GoatKozioł śnieżny, Oreamnos americanus, Mountain Goat

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Wołowate
Rodzaj:Oreamnos
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy