Lasówka złotawa (Dendroica petechia)

Upierzenie lasówek złotawych jest żółto-oliwkowe. Żółta barwa przeważa na głowie, piersi i brzuchu. Grzbiet jest mniej intensywnie ubarwiony - ma oliwkowy odcień. Skrzydła i ogon są jeszcze nieco ciemniejsze. Pierś samca lasówki złotawej zdobią wąskie ciemne prążki. Tęczówki są bardzo ciemne. Oko otacza żółta, ale wyraźna, obrączka. Dziób jest bardzo ciemny, nogi zaś jasnej cielistej barwy.
  1. Występowanie
  2. Środowisko życia
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Lasówki złotawe zamieszkujące Amerykę Północną. Na zimę migrują na południe do Ameryki Centralnej i na północ Ameryki Południowej. Populacje zamieszkujące Amerykę Centralną oraz pobliskie wyspy najczęściej zimują na terenach lęgowych.
Czy wiesz, że...W świecie zwierząt istnieje duża liczba tzw. strategii rozrodczych. Ptaki znane są z tego, że samce i samice wspólnie opiekują się potomstwem. Niektóre łączą się w pary nie tylko na okres lęgów, ale nawet na całe życie. Istnieje oczywiście mnóstwo wyjątków, ale w żadnej innej grupie zwierząt samce tak dużej liczby gatunków nie angażują się w wychowanie potomstwa. Lasówki złotawe łączą się w pary i wspólnie wychowują swoje potomstwo. Ornitolodzy badający te ptaki zaobserwowali jednak bardziej skomplikowane relacje wśród przedstawicieli tego gatunku. Samce skłonne są do zdrady, jeśli tylko uda się im przedostać na terytorium innej pary (którego "nieustannie" broni samiec). Jednocześnie same starają się jak najlepiej chronić swoje partnerki przed nieproszonymi adoratorami. Biolodzy od wielu lat badają te skomplikowane strategie rozrodcze, które wykazuje wiele więcej, niegdyś uznawanych za monogamiczne, gatunków ptaków.

Środowisko życia

Lasówki złotawe preferują obszary zadrzewione, ale niekoniecznie lasy. Najczęściej przebywają na ich świetlistych skrajach, w niewielkich zagajnikach, wśród zarośli porastającej brzegi zbiorników wodnych etc. Można je spotkać na terenach miejskich - w parkach i ogrodach.

Lęgi

Gniazdo pary lasówek znajduje się na drzewie, niewysoko nad ziemią. Samica składa około czterech jaj. Samiec broni terytorium, na którym znajduje się ich gniazdo. Karmi samicę, gdy ta wysiaduje jaja, a później pomaga jej karmić pisklęta.

Pokarm

Lasówki złotawe są owadożerne. Swoją dietę mogą uzupełniać w niewielkie ilości owoców. Swej zdobyczy wypatrują wśród gęstwiny koron drzew i wśród krzewów.
Lasówka złotawa, Dendroica petechia, Mangrove Warbler Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Lasówka złotawa, Dendroica petechia, Mangrove WarblerLasówka złotawa, Dendroica petechia, Mangrove Warbler
Lasówka złotawa, Dendroica petechia, Mangrove Warbler

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Lasówki
Rodzaj:Dendroica
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy