Łyska czubata (Fulica cristata)

Zdjęcie - Maciuś/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Ptak średniej wielkości, nieznacznie większy od łyski zwyczajnej. Gatunek niezaobserwowany w Polsce. Część osobników wędrowna, a inne osiadłe. Po okresie godowym w miarę towarzyska, tworząca stada. W locie brak białego paska na zaokrąglonych, ciemnych skrzydłach. Poza tym w locie kanciasta głowa. Gdy pływa ma koniec tułowia nieco podniesiony względem grzbietu. Stosunkowo płochliwa.
  1. Wygląd
  2. Występowanie
  3. Biotop
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć

Wygląd

Tęczówka oczna ciemnoczerwona. Dziób biało-szarawy. Na czole znajduje się charakterystyczna biała płytka czołowa, zakończona ciemnymi guzkami, sięgająca do ciemienia. W zimie guzki stają się mniejsze. Głowa okrągła, dosyć mała. Ubarwienie całego ciała jednolite, sadzawo-szare. Tułów pękaty. Ogon krótki. Mocne, szarawe nogi. Palce długie, z płatkami skórnymi. Brak dymorfizmu płciowego, choć samce są większe od samic. Gatunek bardzo podobny do łyski zwyczajnej. W okresie godowym odróżniany po guzkach na czole, natomiast po tym okresie można odróżnić je od siebie po zaokrąglonym upierzeniu przy nasadzie dzioba (u czubatej) u łyski w tym miejscu jest wyraźny klin. Poza tym różnią się odcieniem dzioba: u czubatej dziób jest szarawy, u łyski różowawy. U osobników młodocianych guzki nie są widoczne.
Czy wiesz, że...Łyska czubata nie jest zagrożona w skali globalnej, lecz w niektórych krajach w wyniku polowań znacznie spadła jej liczebność.

Występowanie

W Europie występuje nielicznie w południowej Hiszpanii oraz w północnym Maroku (w Afryce) - w pobliżu cieśniny Gibraltarskiej. Ponadto spotykana na znacznym obszarze wschodniej i południowej Afryki.

Biotop

Wybiera słodkowodne, bądź nieco słonawe, zarośnięte środowiska. Spotykana na jeziorach, stawach, rozlewiska, mokradłach, rzekach.

Lęgi

Gatunek monogamiczny. Gnieździ się na roślinności wodnej. Gniazdo budują oboje partnerzy z materiałów roślinnych (trzciny, łodyg, liści). Samica składa od 2 do 6 jaj. Wysiadywaniem zajmują się oboje partnerzy. Czas wysiadywania wynosi od 20 do 22 dni. Osobniki młodociane opuszczają gniazdo niedługo po wykuciu, pozostając przez miesiąc pod opieką rodziców.

Pokarm

Gatunek wszystkożerny. W jej diecie można znaleźć pokarm roślinny (w postaci nasion, owoców, części zielonych roślin wodnych), bezkręgowce (owady, mięczaki, skorupiaki), jak również padlinę. Pokarm zdobywa z powierzchni wody.
Łyska czubata Zdjęcie - Maciuś/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Łyska czubata

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rodzina:Chruściele
Rodzaj:Fulica
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy