Mulak białoogonowy (Odocoileus virginianus)

Nazywany/a też: jeleń wirginijski, jeleń wirgiński

fot. shutterstock
Mulak białoogonowy należy do rodziny jeleniowate (Cervidae). Barwa ciała różni się sezonowo, geograficznie oraz u podgatunków. Ubarwienie wiosną brązowo czerwonawe lub brązowo szare na jesień. Barwa sierści osobników zamieszkujących wilgotne, zalesione obszary jest ciemniejsza, niż u osobników zamieszkujących otwarte, suche siedliska. Spód ciała, wnętrze uszu, wokół uszy, śluzawicy, gardło są białe. Młode osobniki mają białe plamki na grzbiecie które znikają w 3-4 miesiącu. Występuje dymorfizm płciowy. Samce posiadają poroże i są większe od samic.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Mulak białoogonowy występuje w Ameryce Północnej (południowa Kanada, niemal całe Stany Zjednoczone, Meksyk), Ameryce Środkowej oraz północnej i zachodniej Ameryce Południowej. W Europie w półdzikich hodowlach i zdziczały m.in. w Austrii, Czechach, Niemczech, Szwecji i Finlandii.
Czy wiesz, że...Jedna na dziesięć tysięcy samic mulaka białoogonowego posiada poroże.

Tryb życia

Mulak białoogonowy zamieszkuje bardzo różnorodne siedliska w różnych typach klimatu od umiarkowanego chłodnego na dalekiej północy, przez umiarkowany, podzwrotnikowy, zwrotnikowy aż po tropiki. Występuje zarówno w siedliskach leśnych (większość typów lasów nizinnych, górskich, suchych i wilgotnych), jak i otwartych (prerie, półpustynie, pastwiska i pola uprawne). Żyje w stadach złożonych z samic oraz potomstwa. Samce tworzą luźne grupy. Na liście IUCN ma status zagrożeni a najmniejszej troski (kategoria LC). Najważniejsze zwierzę łowne Ameryki.

Odżywianie

Mulak białoogonowy jest roślinożerny. W jego diecie znaleźć można liście, pędy, trawę i grzyby.

Rozmnażanie i rozwój

Mulak białoogonowy przystępuje do rozrodu w październiku. Ciąża trwa około 213 dni. Młode przychodzi na świat na przełomie maja i czerwca. Samica rodzi jedno, rzadziej dwa młode. Dojrzałość płciową osiąga po pierwszym roku życia. Żyje maksymalnie do 20 lat.

Bibliografia

  1. “https://www.fs.fed.us”; data dostępu: 2020-10-05
  2. “http://projekty.gdos.gov.pl”; data dostępu: 2020-10-05
  3. “https://animaldiversity.org”; data dostępu: 2020-10-05
  4. “https://www.iucnredlist.org”; data dostępu: 2020-10-05
fot. shutterstock fot. shutterstock

Galeria zdjęć

fot. shutterstockMulak białoogonowy - samica i młode, fot. shutterstock
Mulak białoogonowy, fot. shutterstock

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Jeleniowate
Rodzaj:Mulak
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź