Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)

Źródło: Corel Stock Photo
Niedźwiedź brunatny na równi z niedźwiedziem polarnym należy do największych drapieżników lądowych. Ma do 2,8 m wzrostu, jego waga dochodzi do 780 kg. Można go łatwo rozpoznać po ubarwieniu oraz długich pazurach, za pomocą których wykopuje korzenie i cebulki roślin.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Niedźwiedź brunatny w Europie tylko w najrzadziej zaludnionych rejonach. Spotyka się go w górskich lasach Pirenejów, Alp, Apeninów, Bałkanów i Karpat. Zamieszkuje Skandynawię, północno-wschodnią Europę, Azję aż do samej Japonii oraz Amerykę Północną.
Czy wiesz, że...W Ameryce Północnej występuje podgatunek niedźwiedzia brunatnego - niedźwiedź grizzly (Ursus arctos horribilis). Podgatunek ten odróżnia kolor sierści. Każdy włos ma jasny koniuszek i ciemną resztę. Jest nieco mniejszy niż U. a. arctos - mierzy średnio 2,4 m. Mimo powszechnej opinii, grizzly, podobnie jak inne niedźwiedzie, unikają ludzi i atakują tylko w ostateczności. Szczególnie groźne może być spotkanie człowieka z niedźwiedzicą i jej młodymi.

Tryb życia

Niedźwiedź brunatny gdy wyczuje niebezpieczeństwo lub szuka pokarmu, może stawać na tylnych łapach. Porę zimową, gdy jest mało pożywienia, niedźwiedzie spędzają we wcześniej przygotowanych gawrach, wykopanych u podnóża pagórków lub w zaroślach zagajnika. Przykryte grubą warstwą śniegu różnią się od innych zasp kremową plamą, wywołaną oddechem zwierzęcia. Sen zimowy, z którego mogą się od czasu do czasu budzić, może trwać do 6 miesięcy. Nie jest to przysłowiowo twardy sen susła, a raczej leniwa drzemka. Myśliwi wiedzą o tym, że wytropiony przez psy i zbudzony ich ujadaniem błyskawicznie zrywa się z legowiska. Gawra w jednej chwili śmiga śniegiem w górę, jakby granat wybuchnął, a znad nieruchomej dotąd zaspy wyłania się rozzłoszczony, gotowy do ataku niedźwiedź brunatny.
Nie boi się wody, może godzinami siedzieć obok wodospadu lub na płyciznach rzek w oczekiwaniu na zdobycz. Gdy w pobliżu pojawia się łosoś płynący pod prąd i przeskakujący przeszkody w drodze na tarło, drapieżnik zręcznie chwyta go zębami lub wyrzuca na brzeg silnym uderzeniem łapy. Niektóre niedźwiedzie brunatne, aby złapać przepływającego łososia, całkowicie zanurzają głowę, po czym na brzegu zręcznie patroszą zdobycz.

Odżywianie

Niedźwiedź brunatny jest w zasadzie wszystkożerny, zwykle żywi się pokarmem roślinnym, jednak gdy nadarzy się okazja, chętnie je mięso i ryby. Nie gardzi ptakami ich jajami. Potrafi jednym uderzeniem łapy zabić jelenia lub łosia, czasem napada również na bydło domowe. W czasie zimowego spoczynku wystarczają mu zgromadzone podskórnie zapasy tłuszczu.

Rozmnażanie i rozwój

Niedźwiedź brunatny żyje samotnie, łącząc się w pary jedynie podczas rui. Potomstwo przychodzi na świat w gawrach, samica rodzi młode co 2 lata. Po 4 tygodniach otwierają oczy, po 4 miesiącach przestają pić mleko matki. W warunkach naturalnych żyją do 25 lat, w niewoli trochę dłużej.
Niedźwiedź brunatny, Ursus arctos, brown bear Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Niedźwiedź brunatny, Ursus arctos, brown bearNiedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatny
Niedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatnyNiedźwiedź brunatny

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzaj:Ursus
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy