Nur lodowiec (Gavia immer)

Nazywany/a też: lodowiec

Źródło: Corel Stock Photo
Latem upierzenie jest czarnobiałe. Głowa i szyja są jednolicie czarne. Na szyi jasna „obroża” białych piór. Grzbiet i skrzydła są czarne, zdobione białym cętkowanym wzorem. Pierś i brzuch są białe. Dziób jest czarny. Zimą ubarwienie zmienia się. Nury lodowce stają trudniejsze do rozpoznania, przyjmując brunatno-szarą barwę piór. Grzbiet jest ciemniejszy, gardło i policzki bledną, pierś i brzuch pozostają jasne.
  1. Występowanie
  2. Środowisko życia
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Na północy Ameryki Północnej oraz na południowych wybrzeżach Grenlandii. Zimą nury przemieszczają się wzdłuż wschodniego i zachodniego wybrzeża Ameryki Północnej szukając zimowisk, gdzie warunki klimatyczne są łagodniejsze niż na surowej północy. Część populacji (zapewne tej zamieszkującej latem Grenlandię) udaje się na wschód i dociera do Skandynawii, Wysp Brytyjskich i rzadziej aż do północnych wybrzeży Europy.
Czy wiesz, że...Wiele ptaków przystosowało się do zdobywania pokarmu w wodzie, każdy na nieco inny sposób.  Nury, takie jak nur lodowiec pływają w wodzie oraz nurkują dzięki płetwowato zakończonym kończynom tylnym. Inne ptaki – posiadają również  i przednie kończyny przystosowane do pływania. To niezwykłe przystosowanie osiągnęły pingwiny.

Środowisko życia

Nury budują swoje gniazda nad jeziorami, są wodnymi ptakami; jezioro dostarcza im pożywienia. Para nurów zajmuje spore terytorium. Służy im ono za miejsce polowań, ptaki bronią go przed wkroczeniem intruzów. Zimą gdy jezioro pokrywa lód i odcina dostęp do pokarmu nury są zmuszone migrować nad niezamarzające  wody. Na zimowiska wybierają więc najczęściej morskie wybrzeża.

Lęgi

Para lodowców tworzy związek monogamiczny (tzn., że partnerzy są sobie wierni przez całe życie). Razem co roku budują gniazdo nad wodą (na brzegu lub na płyciźnie) i razem wychowują swoje potomstwo. Samica składa tylko dwa jaja. Rodzicom udaje się wychować czasem oba,  a czasem tylko jedno młode.

Pokarm

Nury polują na ryby. Łowią także inne wodne zwierzęta, głównie bezkręgowce. Nurkuje na głębokość kilkudziesięciu metrów. Ornitolodzy badający te ptaki w terenie podają, że nur bije rekordy osiągając prawie 100 metrów głębokości.
Nur lodowiec, Gavia immer, Great Northern Loon Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Nur lodowiec, Gavia immer, Great Northern Loon
Nur lodowiec, Gavia immer, Great Northern Loon

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Nury
Rodzina:Nurowate
Rodzaj:Gavia
Gatunek:Nur lodowiec
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy