Raniuszek (Aegithalos caudatus)

Nazywany/a też: raniuszek zwyczajny

  1. Wygląd
  2. Biotop
  3. Występowanie
  4. Lęgi
  5. Pokarm
  6. Systematyka
  7. Galeria zdjęć
Kiedy widzi się raniuszka huśtającego na końcach gałązek trudno uwierzyć, że to prawdziwy ptak, a nie ozdoba wykonana z piórek. Przypomina malutką kulkę puchu zaopatrzoną w cienki, długi ogonek.

Wygląd

Ptak ten charakteryzuje się krępą sylwetką, okrągłą głową, bardzo długim, cienkim ogonem i delikatnym, krótkim dziobem. Samiec i samica ubarwione jednakowo - szyja i spód ciała białe, boki i brzuch z różowym nalotem, wierzch ciała czarno-brązowy, ogon czarny z białymi skrajnymi sterówkami. Upierzenie głowy różne, w zależności od podgatunku - u A.c. caudatus całkowicie białe, u A.c. europaeus z czarną brwią przechodzącą w plamę na karku.

Biotop

Raniuszek zamieszkuje niezbyt zwarte lasy i bory wszelkich typów, a szczególnie ich skraje. Na ogół omija zadrzewienia miejskie.

Czy wiesz, że...
  • Na gniazdo raniuszka składa się ponad 2000 elementów splecionych w mocną, filcową budowlę, która nieraz musi utrzymać ciężar 12 piskląt;
  • Ogon samicy po okresie  wysiadywania jest wyraźnie „pognieciony”, ponieważ nie mieści się w gnieździe;

Występowanie

Areał lęgowy obejmuje całą Europę, środkową i wschodnią Azję i Bliski Wschód. Jest to gatunek częściowo osiadły, częściowo wędrowny. Populacje północne zimują w bardziej południowych częściach areału, do Polski trafiają zimą wschodnie populacje, czasem w formie nalotu inwazyjnego. W Polsce podgatunek A.c. caudatus występuje w całym kraju jako gatunek lęgowy nieliczny lub średnio liczny, w zachodniej części kraju sporadycznie lęgnie się gatunek A.c. europaeus.

Lęgi

Raniuszek lokuje gniazdo na bardzo różnych wysokościach, od kilkunastu centymetrów do 30 metrów. Może się ono znajdować w rozwidleniu gałęzi drzewa iglastego lub liściastego, a także w krzakach jałowca. Ma kształt jajowaty, z otworem z boku. Budulec stanowią włókna roślinne, mech i porosty, które doskonale maskują gniazdo od zewnątrz. Wyściółka składa się z dużej ilości piórek. Budowanie gniazda zajmuje parze ok. 2 tygodni. W zniesieniu jest 8-12 białych, czerwono nakrapianych jaj. Pisklęta wykluwają się po 12 dniach, a gniazdo opuszczają po 15-20. Jest ono wtedy już zupełnie zniszczone. Rodzina przebywa razem (często łącząc się z innymi) aż do następnej wiosny. Raniuszek wyprowadza 2 lęgi w roku, od początku kwietnia do czerwca.

Pokarm

Pożywienie raniuszka stanowią pająki oraz owady i ich jaja zbierane z igieł, pączków i gałązek.
Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed Tit Fot. Marek Szczepanek

Galeria zdjęć

Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed TitRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszek
Raniuszek, Aegithalos caudatus, Long-tailed TitRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszekRaniuszek

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Raniuszki
Rodzaj:Aegithalos
Gatunek:Raniuszek
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy