Zięba (Fringilla coelebs)

Nazywany/a też: zięba zwyczajna

Zdjęcie - Małgorzata108/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl
Zięba - obie płcie mają dwie białe pręgi na ciemnym skrzydle i białe boki ogona (dobrze widoczne w locie), ale dymorfizm jest wyraźnie zaznaczony. Samiec ma wierzch głowy i kark szaroniebieskie, policzek, podgardle i spód ciała rdzawoczerwone, grzbiet brązowy, kuper zielony, dziób na wiosnę niebieski, potem barwy rogowej. Samica jest z wierzchu oliwkowo-szara, od spodu jaśniejsza, na piersi oliwkowo-szara. Osobniki młodociane podobne do samicy.
  1. Biotop
  2. Występowanie
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Biotop

Zięba zamieszkuje wszelkie typy zadrzewień. Zdarza się nawet, że zamieszkuje szpalery drzew przy drodze, czy obsadzone drzewami miejskie skwerki.
Czy wiesz, że...
  • W XIX w. w Niemczech urządzano konkursy śpiewu pomiędzy trzymanymi w klatkach samcami zięby;
  • Wiosną samiec powtarza swoją pieśń ok. 4000 razy dziennie.

Występowanie

Areał lęgowy zięby obejmuje całą Europę (bez północnych krańców), zachodnią Syberię, Kaukaz, Azję Mniejszą, Bliski Wschód, północną Afrykę. Populacje południowe są osiadłe, północne - wędrowne. Zimuje w południowych częściach areału. W Polsce zięba jest bardzo licznym ptakiem lęgowym całego kraju.

Lęgi

Gniazdo zięby to kunsztowne dzieło w kształcie czarki, uwite z mchów i suchych traw, od zewnątrz zamaskowane porostami, korą brzozową, kokonami owadów i pajęczyną. Wyściółka składa się z włosia, sierści i drobnych piór. Zięba wyprowadza 1, czasami 2 lęgi w roku. Pod koniec kwietnia lub w maju składa 4-7 jaj w kolorze niebieskawym, żółtawym lub różowawym, pokrytych wiśniowymi plamkami i nitkami. Samica wysiaduje przez 12-13 dni. Oboje rodzice karmią pisklęta, które opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach.

Pokarm

Zięba żywi się pokarmem zarówno roślinnym, jak i zwierzęcym. Wiosną zjada kiełkujące nasiona oraz pączki drzew i krzewów. Latem - owady, ich larwy i pajęczaki. Jesienią i zimą - nasiona i jagody.
Zdjęcie - Małgorzata108/Konkurs Zdjęcie Miesiąca - ekologia.pl

Galeria zdjęć

Zięba, Fringilla coelebs, ChaffinchZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZięba
ZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZiębaZięba

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Łuszczaki
Rodzaj:Fringilla
Gatunek:Zięba
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy