Znamy laureatów konkursu „Stwórz eko-deser ze sklepem ekologicznym BIO-KRAINA.pl”. Dziękujemy za wszystkie kulinarne propozycje − nadesłane przez Was przepisy wyglądały bardzo apetycznie!

Poniżej prezentujemy nazwiska osób nagrodzonych:
- Dorota Pawlik – zestaw produktów+ voucher 30zł na zakupy
- Katarzyna Bolesta – voucher 30zł na zakupy
- Monika Chyczewska – voucher rabatowy 25%
Zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach, które pojawią się na portalu Ekologia.pl.
MUS CZEKOLADOWY
Składniki:
Przygotowanie (dla jednej osoby):
2 łyżki kaszy jaglanej przelać zimna wodą (aby uniknąć ewentualnego smaku goryczki) i ugotować na wodzie wg przepisu na odwrocie opakowania. Ostudzić. Dodać do niej łyżkę lub dwie kakao. Wszystko zmiksować np: blenderem, na gładką i jednolita masę. Przelać do miseczki deserowej i odstawić do ostudzenia. Przystroić jagodami Goji na wierzchu. Mus można połączyć z jagodami, jeśli ktoś preferuje takie rozwiązanie. Można go również zmieszać z orzechami laskowymi (http://bio-kraina.pl/p/69/309/bio-orzechy-laskowe-100g-orzechy-suszone-owoce-zdrowa-zywnosc.html), włoskimi (http://bio-kraina.pl/p/69/1532/bio-life-bio-orzechy-polowki-wloskie-150g-orzechy-suszone-owoce-zdrowa-zywnosc.html ) lub migdałami (http://bio-kraina.pl/p/69/2842/bio-migdaly-platki-100g-orzechy-suszone-owoce-zdrowa-zywnosc.html). Wszystko zależy od wyobraźni ;)
CIASTO BEZGLUTENOWE
Składniki:
- mąka bezglutenowa gryczana - 170 g
- otręby bezglutenowe lub bezglutenowe płatki owsiane jagodowe - 50 g
- jajka - 4 sztuki
- bio cukier trzcinowy brązowy - 120 g
- bezglutenowy proszek do pieczenia - 10 g
- owoce sezonowe, mrożone lub suszone - 100 g (polecam żurawinę, jagody, maliny, porzeczkę lub wiśnie)
- bio migdały cięte - 10 g
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, dodając do nich szczyptę soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a gdy jajeczna masa stanie się gładka i jednolita, dodajemy mieszankę mąki wraz z otrębami i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i przekładamy do niej powstałą masę, wyrównując drewnianą łyżką powierzchnię. Na wierzchu ciasta układamy ściśle wybrane przez nas owoce i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez około 40 minut, w temperaturze 180 stopni - do momentu aż drewniany patyczek będzie całkowicie suchy. Smacznego!
OMLET FITNESS
Składniki:
- 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki, papaja lub ananas)
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek waniliowy
- banan
Przygotowanie:
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni. Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana. Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
Ekologia.pl