Czy jesteś meteoropatą? Czy jesteś meteoropatą?
Kim są meteoropaci? Czy meteoropatia to cecha wrodzona? A może nabywamy ją w trakcie życia? W jaki sposób skoki ciśnienia, ...
Permakultura – swoje problemy rozwiąż w ogrodzie. Wywiad z  Robertem BłaszczykiemPermakultura – swoje problemy rozwiąż w ogrodzie. Wywiad z Robertem Błaszczykiem
„Od dawna czułem i wiedziałem, że obecny system w jakim żyjemy jest niesprawiedliwy, nie dbający o jednostkę ani o stan naszej ...
Sytuacja zwierząt w Ukrainie jest dramatyczna
Sytuacja zwierząt w Ukrainie jest dramatyczna
Schroniska, które dotąd opiekowały się bezdomnymi psami i kotami są w trudnej sytuacji. Niedługo może skończyć się żywność. Nie można też zapominać o zwierzętach w ogrodach zoologicznych czy tych na fermach przemysłowych. Jeśli ich opiekunom coś się stanie lub odcięte zostaną drogi dla pomocy ...
Matcha stała się częścią popkultury
Matcha stała się częścią popkultury
Ma oczyszczające i energetyzujące właściwości, daje efekt skupienia i odprężenia, poprawiając przy tym bystrość umysłu. Zatem nic w tym dziwnego, że coraz więcej osób zaczyna swój dzień od porannej matcha latte. Na temat prozdrowotnych właściwości matchy, ale i kulinarnych tradycji rozmawiamy z ...
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. To zespół ludzi, których łączą podobne wartości i chęć wspólnego działania. Tu można realizować swoje pomysły, dzielić się swoimi umiejętnościami, pasjami – mówią w wywiadzie dla Ekologia.pl, członkinie Stowarzyszenia Nad Odrą, inicjatorki utworzenia ...
Każdy może mieszkać w zdrowym, ekologicznym domu. Wywiad z Natalią Szyk-Trocha
Każdy może mieszkać w zdrowym, ekologicznym domu. Wywiad z Natalią Szyk-Trocha
Chcąc urządzić wnętrze, które będzie ekologiczne i zarazem zdrowe, powinniśmy zdecydować się na materiały naturalne takie jak drewno, wiklina, ceramika, bawełna czy len. Są one nieszkodliwe, ich produkcja nie obciąża naszej planety, a zastosowane we wnętrzu tworzą bardzo miły mikroklimat ‒ ...
 Przyroda to wielka szkoła życia! Wywiad z Beatą Solińską z Fundacji Uwolniona Edukacja ROZKWITALNIA
Przyroda to wielka szkoła życia! Wywiad z Beatą Solińską z Fundacji Uwolniona Edukacja ROZKWITALNIA
Las jest sprzyjającym środowiskiem rozwoju dziecka, ponieważ nieustannie prowokuje je do rozwoju i pozwala przejawiać się jego naturalnym kompetencjom – mówi Beata Solińska, jedna z pomysłodawczyń leśnego przedszkola w Olsztynie.
Traktujemy przyrodę jak żywą salę lekcyjną
Traktujemy przyrodę jak żywą salę lekcyjną
Obecny system edukacji zawodzi (…) nie daje możliwości na indywidualną pracę, w tempie dostosowanym do możliwości konkretnego dziecka. Dlatego rodzice szukają alternatywnych rozwiązań. To pokazuje, że potrzebujemy zmian i że zapotrzebowanie na alternatywną edukację, w tym również na leśne ...
Dieta jest tak samo ważna jak pójście na trening - wywiad z Grzegorzem Krychowiakiem
Dieta jest tak samo ważna jak pójście na trening - wywiad z Grzegorzem Krychowiakiem
Jest znanym piłkarzem, a ostatnio także propagatorem zdrowego stylu życia. O tym jak żyć zdrowo, o podejściu do ekologii i o nowej marce żywności ekologicznej Bio Gol rozmawiamy z Grzegorzem Krychowiakiem.
Zielone dachy to nie fanaberia!
Zielone dachy to nie fanaberia!
Dachy pokryte roślinnością to świetne miejsce na wypoczynek. To kawałek natury  przeniesiony na budynek. Dodatkowo roślinność na dachu ma zaletę, którą nie może się poszczycić część parków i działek rekreacyjnych. Zapewnia intymność i odpoczynek od oczu przypadkowych przechodniów ‒ ...
Nasza historia to gwarancja jakości kosmetyków Duafe
Nasza historia to gwarancja jakości kosmetyków Duafe
Nasza historia to „gwarancja” jakości kosmetyków. Oferujemy produkty, które są wytwarzane ręcznie, z organicznych surowców, ze składników, które ciężko dostać w Polsce – mówi Szymon Rząsa, właściciel polsko-ghanijskiej manufaktury DUAFE, która zajmuje się produkcją naturalnych, organicznych ...
Dążymy do tego by społeczeństwo było zdrowe
Dążymy do tego by społeczeństwo było zdrowe
Warto sięgać po jedzenie, którego dokładne pochodzenie jest wiadome, które odżywia organizm, które prawdziwie smakuje, wytwarzane jest na małą skalę, w sposób zrównoważony, bez pośpiechu i z pasją, nie ma w nim ani grama fałszu – mówi Andrej Modic – założyciel Lokalnego Rolnika.    ...