Nasz klimat jest na skraju wyczerpaniaNasz klimat jest na skraju wyczerpania
Nasz klimat jest na skraju wyczerpania. Jeśli dziś nie powstaną nowe narzędzia pozwalające na redukcję śladu węglowego, za ...
Jak wygląda ekologiczna przyszłość lotnictwa?Jak wygląda ekologiczna przyszłość lotnictwa?
Wywiad z Tine Tomažič, Dyrektorem Technologii z firmy Pipistrel będącej producentem elektrycznych, ultralekkich samolotów.
Wegetarianie to nie słabeusze
Wegetarianie to nie słabeusze
Dieta wegetariańska i jej różne odmiany staje się coraz bardziej popularna. Można wręcz mówić o modzie na wegetarianizm. Czy na pewno ta moda jest zdrowa? Czy każdy może zostać wegetarianinem?
Chcemy jeść bardziej roślinnie
Chcemy jeść bardziej roślinnie
Chociaż perspektywa całkowitego wyeliminowania mięsa z rynku spożywczego pozostaje wyjątkowo daleka, to nasze codzienne wybory mają tutaj kluczowe znaczenie. Dieta roślinna jest więc nie tylko optymalnym wyborem dla naszego zdrowia, ale także dla naszej planety – mówi w wywiadzie dla ...
Czy jesteś meteoropatą?
Czy jesteś meteoropatą?
Kim są meteoropaci? Czy meteoropatia to cecha wrodzona? A może nabywamy ją w trakcie życia? W jaki sposób skoki ciśnienia, wiatr czy przepływ frontu atmosferycznego mogą wpływać na nasze zdrowie? ? Na te i inne pytania odpowiada Rafał Maszewski, klimatolog z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika ...
Permakultura – swoje problemy rozwiąż w ogrodzie. Wywiad z  Robertem Błaszczykiem
Permakultura – swoje problemy rozwiąż w ogrodzie. Wywiad z Robertem Błaszczykiem
„Od dawna czułem i wiedziałem, że obecny system w jakim żyjemy jest niesprawiedliwy, nie dbający o jednostkę ani o stan naszej planety. Buntowałem się przeciwko niemu poszukując jakichś alternatyw. Ową alternatywę wspaniale zaoferowała mi permakultura” ‒ mówi w wywiadzie dla Ekologia.pl Robert ...
Sytuacja zwierząt w Ukrainie jest dramatyczna
Sytuacja zwierząt w Ukrainie jest dramatyczna
Schroniska, które dotąd opiekowały się bezdomnymi psami i kotami są w trudnej sytuacji. Niedługo może skończyć się żywność. Nie można też zapominać o zwierzętach w ogrodach zoologicznych czy tych na fermach przemysłowych. Jeśli ich opiekunom coś się stanie lub odcięte zostaną drogi dla pomocy ...
Matcha stała się częścią popkultury
Matcha stała się częścią popkultury
Ma oczyszczające i energetyzujące właściwości, daje efekt skupienia i odprężenia, poprawiając przy tym bystrość umysłu. Zatem nic w tym dziwnego, że coraz więcej osób zaczyna swój dzień od porannej matcha latte. Na temat prozdrowotnych właściwości matchy, ale i kulinarnych tradycji rozmawiamy z ...
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy
Kooperatywa spożywcza to nie tylko zakupy. To zespół ludzi, których łączą podobne wartości i chęć wspólnego działania. Tu można realizować swoje pomysły, dzielić się swoimi umiejętnościami, pasjami – mówią w wywiadzie dla Ekologia.pl, członkinie Stowarzyszenia Nad Odrą, inicjatorki utworzenia ...
Każdy może mieszkać w zdrowym, ekologicznym domu. Wywiad z Natalią Szyk-Trocha
Każdy może mieszkać w zdrowym, ekologicznym domu. Wywiad z Natalią Szyk-Trocha
Chcąc urządzić wnętrze, które będzie ekologiczne i zarazem zdrowe, powinniśmy zdecydować się na materiały naturalne takie jak drewno, wiklina, ceramika, bawełna czy len. Są one nieszkodliwe, ich produkcja nie obciąża naszej planety, a zastosowane we wnętrzu tworzą bardzo miły mikroklimat ‒ ...
Traktujemy przyrodę jak żywą salę lekcyjną
Traktujemy przyrodę jak żywą salę lekcyjną
Obecny system edukacji zawodzi (…) nie daje możliwości na indywidualną pracę, w tempie dostosowanym do możliwości konkretnego dziecka. Dlatego rodzice szukają alternatywnych rozwiązań. To pokazuje, że potrzebujemy zmian i że zapotrzebowanie na alternatywną edukację, w tym również na leśne ...
Dieta jest tak samo ważna jak pójście na trening - wywiad z Grzegorzem Krychowiakiem
Dieta jest tak samo ważna jak pójście na trening - wywiad z Grzegorzem Krychowiakiem
Jest znanym piłkarzem, a ostatnio także propagatorem zdrowego stylu życia. O tym jak żyć zdrowo, o podejściu do ekologii i o nowej marce żywności ekologicznej Bio Gol rozmawiamy z Grzegorzem Krychowiakiem.