Zobacz także
Codzienna porcja słońca i witamin
Naturalne witaminy w pełni sezonu
Zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Dzieci mają wakacje, odpoczywają i nabierają sił do sprostania nowym obowiązkom ...
Pistacje pomogą obniżyć cholesterol
W walce z cholesterolem pomogą pistacje
Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje – dowodzą naukowcy na łamach „Archives of Internal Medicine”.
Butelki PET zatruwają sok owocowy
Toksyczne soki z plastikowych butelek
Bardzo dokładne analizy składu chemicznego dostępnych handlowo soków owocowych przechowywanych w plastikowych opakowaniach wykonanych z PET wskazują, że soki te zawierają w swym składzie ...
Bezkaloryczny słodzik dla diabetyków
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Zespołowi prof. Waldemara Rymowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udało się otrzymać mutanty drożdży o unikalnych właściwościach technologicznych. Drożdże te, nazwane ...
Soja zmniejsza ryzyko raka płuca
Rzuć palenie, jedz soję
Panowie, którzy rzucili już palenie, mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka ...
Co kryje się w pieczywie?
Co kryje się w pieczywie?
Chleb jest naszym podstawowym produktem żywnościowym. Występuje w wielu odmianach – razowy, pszenny, orkiszowy… Jednak zawartość chleba w chlebie nie jest już tak oczywista. Konsument często nie wie, ...
Sok, nektar, napój - co pić, a czego unikać?
Sok, nektar, napój - co pić, a czego unikać?
Soki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika, karotenoidów i wielu składników mineralnych, m.in. potasu i magnezu. Warto jednak sprawdzić czy to, co pijemy jest 100 proc. sokiem, nektarem czy ...