Olejek mirrowy – właściwości i działanie. Jak stosować olejek mirrowy?

Olejek mirrowy słusznie może kojarzyć się z przypowieściami biblijnymi – już w czasach starożytnych bowiem mirra uważana była za surowiec drogocenny i obdarzony niezwykłymi właściwościami.



Olejek mirrowy w butelkach. Źródło: shutterstockOlejek mirrowy w butelkach. Źródło: shutterstock
  1. Produkcja olejku mirrowego
  2. Skład olejku mirrowego
  3. Właściwości olejku mirrowego
  4. Olejek mirrowy dla urody
  5. Zastosowanie olejku mirrowego
  6. Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania olejku mirrowego
  7. Dla kogo olejek mirrowy?
Znana z historii o Trzech Królach mirra jest niczym innym jak oleistą żywicą pozyskiwaną z kory drzew i krzewów należących do balsamowców, zwłaszcza gatunku Commiphora myrrha. Mowa o ciemnych grudkach podobnych karmelowi, uznawanych dawniej za drogie kamienie, które odznaczają się bardzo atrakcyjnym, wielotonowym aromatem oraz gorzko-korzennym smakiem (w języku arabskim mirra oznacza właśnie gorzkość). Już w starożytności wykorzystywaną ją jako lek dla schorzeń układu pokarmowego i oddechowego, a także środek odkażający, np. jamę ustną. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali mirrę powszechnie do balsamowania zwłok, a współcześnie jest ona cennym surowcem przemysłu kosmetycznego oraz składnikiem stosowanego w kościele kadzidła. Fantastyczny aromat jest na tyle fascynujący, że łatwo zrozumieć, dlaczego nabrał w wielu kulturach znaczenia religijnego.

Produkcja olejku mirrowego

Największym producentem mirry na świecie są Chiny, co ma bliski związek z szerokim zastosowaniem esencjonalnej żywicy w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM). Same drzewa balsamowca pochodzą z północnowschodniej Afryki, głównie Somalii, Omanu, Jemenu, Erytrei i części Arabii Saudyjskiej, ale z powodzeniem uprawiane są w Azji, a nawet w niektórych regionach Australii.

Aby pozyskać mirrę nacina się korę na żywym drzewie, aż do bieli podkorowej. Z takich ran zaczyna wyciekać żywica, która niemal natychmiast krystalizuje, dając twarde i błyszczące kryształki. Po kilku tygodniach kryształki zbiera się ręcznie, a następnie oczyszcza i segreguje. Tak przygotowany surowiec poddawany jest destylacji parowej, dając w efekcie żółto-brązowy olej o ciepłym, balsamicznym aromacie. Zaliczany jest on do kategorii zapachów drzewnych, choć dzięki swojej suchości i lekkiej nucie dymu określany jest jako bardzo oryginalny.

Skład olejku mirrowego

Żywica z balsamowca jest niezwykle bogata w związki eteryczne, a przy tym jej skład jest dość niepodobny do innych olejków znanych z aromaterapii. Najważniejszym ilościowo (17,65%) składnikiem jest związek o dość zawiłej nazwie furanoeudesma-1,3-diene należący do seskwiterpenów. Dalej w olejku znajduje się curzerene (12,97%), również zaliczany do tej samej grupy terpenów, oraz beta-elemen (12,7%) i germakren (12.15%).  W badaniach in vitro wykazują one silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne (Grbić, 2018).

Właściwości olejku mirrowego

Zarówno sama mirra, jak i olejek eteryczny z niej, stosowane są już od tysiącleci w celach leczniczych. Jednym z najstarszych tradycyjnych zastosowań jest dezynfekcja jamy ustnej i gardła. Z przeprowadzonych dotąd studiów wynika, że może on wręcz chronić przed rozwojem stanów zapalnych dziąseł. (Tipton, 2003)

W klasycznej aromaterapii olejek mirrowy polecany jest również jako środek zaradczy na kaszel i przeziębienia, stymulator odporności, a także sprzymierzeniec w walce z zaburzeniami układu pokarmowego. Jako aromat pobudza on w mózgu system limbiczny, wpływając na działanie układu nerwowego.

Dla naukowców szczególnie istotne jest przeciwbakteryjne działanie olejku z mirry. Już wspomniani wcześniej Egipcjanie wykorzystywali go w miejscach kultu do redukcji chorób szerzonych drogą lotną. Ze współczesnych badań wynika, że faktycznie olejek może aż o 68% obniżyć ilość bakterii w powietrzu (Grbić, 2018). Wskazuje się ponadto, że olejek eteryczny z Commiphora myrrha działa nie tylko antybiotycznie, ale wręcz stymuluje układ odpornościowy do walki z mikrobami (Haffor, 2010). Wśród drobnoustrojów wrażliwych na działanie mirry znajdują się przy tym min. Borrelia burgdorferi, przenoszona przez kleszcze i wywołująca u ludzi boreliozę (Feng, 2018), pałeczka okrężnicy, gronkowiec złocisty czy powodujące drożdżycę Candida albicans (Dolara, 2000).

Z badań wynika również, że olejek mirrowy pomaga goić rany (Han, 2017), a dodawany do kąpieli przyspiesza wręcz regenerację po porodzie (Hur, 2014). Bardzo ciekawe jest również jego potencjalne działanie przeciwbólowe w kontekście bólów głowy, mięśni i stawów. Tutaj mowa przede wszystkim o leczniczym masażu z użyciem olejku, ale także o potencjalnych suplementach mających redukować nawracające migreny (Scarzella, 2016).

Bardzo ciekawy jest również przeciwutleniający potencjał olejku mirrowego – z badań wynika, że efektywniej zwalcza on wolne rodniki niż witamina E (Racine, 2005). Nic dziwnego, że olejek stał się ulubieńcem kobiet obawiających się fizycznych oznak starości. Dodatkowo, choć nie są to jeszcze potwierdzone hipotezy, olejek mirrowy może spowalniać rozwój procesów nowotworowych! (Chen, 2013).
Mirra, czyli aromatyczna żywica z drzew balsamowca mirry. Źródło: shutterstock

Olejek mirrowy dla urody

Choć olejek mirrowy wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym przede wszystkim jako wspaniały aromat, niebagatelne są również jego dobrodziejstwa dla skóry. Przede wszystkim chwali się go za działanie przeciwzmarszczkowe i wygładzające cerę. Stąd też polecany jest głównie do skóry dojrzałej. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwgrzybicznemu nadaje się również do pielęgnacji paznokci oraz stóp, zaś przez mężczyzn chwalony bywa jako łagodzący i zarazem pięknie pachnący preparat po goleniu (w rozcieńczeniu z olejkiem bazowym).
Diagram przedstawiający właściwości olejku mirrowego; opracowanie własne

Zastosowanie olejku mirrowego

Olejek mirrowy można stosować w domu na wiele sposobów. Najłatwiejszym jest odparowywanie 3-4 kropli w kominku aromaterapeutycznym w celu poprawy atmosfery w domu, a także wspierania równowagi emocjonalnej. Wielu amatorów zaleca aromatyzację mirrą przy pracy umysłowej oraz relaksacji. Olejek można również stosować na skórę, przy czym osoby wrażliwe powinny zawsze rozcieńczać go z olejem bazowym, np. kokosowym. Poza tym:
  • Olejek mirrowy można dodawać w ilości 1-2 kropli do dozy pasty do zębów lub płynu do płukania ust – w ten sposób pozbędziemy się stanów zapalnych dziąseł oraz nieprzyjemnego zapachu z ust.
  • Do pół szklanki ciepłej wody warto dodać 2-3 krople olejku mirrowego i ta mieszanką płukać gardło i usta dla pozbycia się bólu i odświeżenia.
  • W celach kosmetycznych można 1-2 krople olejku dodawać do dziennej dawki kremu do twarzy lub toniku.
  • 10-15 kropli olejku można dodać do wanny pełnej ciepłej wody.
  • W połączeniu z woskiem pszczelim lub masłem shea tworzy pachnący i regenerujący balsam na paznokcie, popękana usta czy inne suche partie skóry.

Olejek mirrowy doskonale komponuje się z ciepłymi, korzennymi zapachami, takimi jak olejek z kadzidłowca, drzewa sandałowego lub goździków. Aby uzyskać nieco świeższą mieszankę zapachową można natomiast połączyć go z olejkiem lawendowym, eukaliptusowym lub jaśminowym. Wreszcie, miłośnikom słodszych aromatów na pewno spodoba się połączenie z olejkiem cytrynowym, jałowcowym lub grejpfrutowym.
Naturalny balsam po goleniu

Składniki:

Przygotowanie:
Do zakręcanego słoiczka wlewamy lekko rozgrzany olej kokosowy oraz wodę różaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy olejki, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Stosujemy na skórę po goleniu, lekko rozcierając.

Uwaga!
Warto pamiętać, że po otwarciu butelki olejek mirrowy może stopniowo krystalizować. Stąd po każdym użyciu warto przetrzeć aplikator mokrą chusteczką, aby zapobiec tworzeniu się kryształków u wylotu butelki.
Olejek mirrowy może być aplikowany na skórę jako środek przeciwzmarszczkowy. Źródło: shutterstock

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania olejku mirrowego

Olejek mirrowy może powodować nadwrażliwość skórną. Przed pierwszym zastosowaniem warto więc przeprowadzić test na przegubie dłoni. Ponadto, nie poleca się stosowania olejku w okolicach oczu, uszu wewnętrznych oraz innych wrażliwych partii ciała.

Olejek mirrowy teoretycznie może być stosowany wewnętrznie. Eksperci przestrzegają jednak przed leczeniem się na własną ręką w ten sposób – suplementacja powinna bowiem przebiegać wyłącznie pod dozorem lekarza lub specjalisty aromaterapii. Bezwzględnie należy także skonsultować z lekarzem zastosowanie zewnętrzne olejku w odniesieniu do kobiet ciężarnych, matek karmiących oraz małych dzieci.

Dla kogo olejek mirrowy?

Olejek mirrowy przede wszystkim zachwyci każdego miłośnika pięknych, egzotycznych aromatów kojarzących się z mistycyzmem i relaksem. Jako taki pośrednio wpływa na samopoczucie wszystkich domowników, pozwalając uporać się z nieprzyjemnymi aromatami we wnętrzach.

Poza tym olejek z mirry jest bardzo wszechstronny i pozwala zwalczać bakterie rezydujące w jamie ustanej, gardle, na skórze czy w drogach oddechowych. Może przynosić więc ulgę w klasycznych dolegliwościach infekcyjnych. Kobietom zaimponuje z kolei jako wspaniały składnik naturalnych kosmetyków dbających o młodość i gładkość skóry. To więc  kolejny dowód na to, że najlepszym naukowcem i znachorem jest sama przyroda!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Bo Cao i in.; “„Seeing the Unseen of the Combination of Two Natural Resins, Frankincense and Myrrh: Changes in Chemical Constituents and Pharmacological Activities”; data dostępu: 2020-12-30
  2. YINGLI CHEN i in.; “Composition and potential anticancer activities of essential oils obtained from myrrh and frankincense”; data dostępu: 2020-12-30
  3. Ramakanta Lamichhane i in.; “Subcutaneous Injection of Myrrh Essential Oil in Mice: Acute and Subacute Toxicity Study”; data dostępu: 2020-12-30
  4. Joseph Nordqvist; “Health benefits and risks of myrrh”; data dostępu: 2020-12-30
  5. Milica Ljaljević Grbić i in.; “Frankincense and myrrh essential oils and burn incense fume against micro-inhabitants of sacral ambients. Wisdom of the ancients?”; data dostępu: 2020-12-30
Ocena (4.4) Oceń:
Pasaż zakupowy