Feromony kluczem do zrozumienia zachowań ludzi i zwierząt?
Feromony kluczem do zrozumienia zachowań ludzi i zwierząt?
Feromony urosły we współczesności do rangi legendy, którą nauczył się już efektywnie wykorzystywać przemysł perfumeryjny. O faktycznym działaniu i znaczeniu tych niezwykłych związków wiemy jednak wciąż niewystarczająco, aby wyciągać definitywne wnioski na temat ich wpływu na ludzkie ...
Konserwanty w żywności – czy należy się ich obawiać?
Konserwanty w żywności – czy należy się ich obawiać?
Konserwanty to genialny wynalazek, który w ciągu wieków stał się jednak postrachem społeczeństwa. Wymyślone po to, aby chronić nas przed poważnymi zatruciami skażoną żywnością, stały się współcześnie synonimem niezdrowej diety i wszechobecnej chemii. Czy wszystkie konserwanty są jednak na tyle ...
„Zdrowa żywność”, która rujnuje nasze zdrowie
„Zdrowa żywność”, która rujnuje nasze zdrowie
Zazwyczaj, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów i poprawić sylwetkę, staramy się budować dietę z tzw. zdrowej żywności. Niestety wiele produktów, promowanych jako korzystne dla naszego organizmu, znacznie obciąża procesy metaboliczne i, w efekcie, powoduje otyłość idącą w parze z ...
Dlaczego warto prać nowe ubrania?
Dlaczego warto prać nowe ubrania?
Nowe ubrania, prosto ze sklepu należy uprać przed założeniem. Powód? Chemiczne środki konserwujące mogą powodować wysypki, swędzenie, alergie skórne – ostrzegają dermatolodzy.
Czy rosół może zastąpić filiżankę kawy? 
Czy rosół może zastąpić filiżankę kawy? 
Co łączy kawę z popularnym w polskiej kuchni mięsno-warzywnym wywarem? Zdaniem amerykańskiej entuzjastki zdrowego odżywiania - Stephanie Eckelkamp – wiele. Jak sama twierdzi, rosół jest w stanie dostarczyć nam dużo więcej energii niż aromatyczny kofeinowy napój. Jak to możliwe, że w ...
Terpeny i terpenoidy – czyli najzdrowsze z naturalnych zapachów
Terpeny i terpenoidy – czyli najzdrowsze z naturalnych zapachów
Tak jak antyoksydanty kojarzą się przede wszystkim z kolorystyką płodów roślinnych, tak terpeny odpowiadają w duże mierze za ich zapach i smak. Na tej przyjemnej dla zmysłów funkcji nie kończy się jednak ich potencjał. Terpeny i terpenoidy są bowiem coraz wnikliwiej badane przez naukowców ...
Nie taki straszny jak go malują. Co trzeba wiedzieć o cholesterolu?
Nie taki straszny jak go malują. Co trzeba wiedzieć o cholesterolu?
Wysoki cholesterol to zmora wielu ludzi. Latami powoli odkłada się na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, powodując wiele chorób i dolegliwości oraz utrudniając prawidłową pracę serca, a w rezultacie doprowadzając do jego zwału. Czym jest cholesterol i dlaczego powinniśmy zadbać o to, ...
Gronkowiec – bakteria, która przechytrzyła antybiotyki
Gronkowiec – bakteria, która przechytrzyła antybiotyki
Gronkowiec złocisty jest dziś postrachem szpitali na całym świecie. Ta niezwykle zjadliwa bakteria należy do szerszego grona mikrobów szczególnie nieprzyjaznych zdrowiu ludzkiemu. Co możemy więc zrobić we własnym zakresie, aby zminimalizować ryzyko zakażeniem gronkowcami?
Kiedy warto poddać się badaniom genetycznym?
Kiedy warto poddać się badaniom genetycznym?
Badania genetyczne to nowoczesna, ale zarazem coraz powszechniejsza forma diagnostyki medycznej. Ich zakres będzie na pewno z każdą dekadą coraz większy, jednak już dzisiaj próbki DNA mogą odkryć przed lekarzami tajemnice naszego organizmu, o których nie bylibyśmy się w stanie dowiedzieć ...
Żywność, której nie powinniśmy jeść na pusty żołądek
Żywność, której nie powinniśmy jeść na pusty żołądek