Zioła fotouczulające – które preparaty należy stosować ze szczególną ostrożnością?
Zioła fotouczulające – które preparaty należy stosować ze szczególną ostrożnością?
Naturalne preparaty przedstawiane są często jako bezpieczna alternatywa dla klasycznych leków. Zioła fotouczulające są jednak dowodem na to, że w przyrodzie kryją się również zagrożenia, a picie pozornie niewinnych herbatek nie musi wcale zawsze wyjść nam na zdrowie. Naucz się rozpoznawać ...
Czekolada dobra na wszystko?
Czekolada dobra na wszystko?
Gorzka, mleczna, biała, z orzechami czy z nadzieniem − 12 kwietnia obchodzimy święto wszystkich łakomczuchów – Światowy Dzień Czekolady. Czekolada, która kojarzy się ze zbędnymi kilogramami, odpowiednio wykorzystana może stanowić doskonały sposób na różne dolegliwości.
Czy rosół może zastąpić filiżankę kawy? 
Czy rosół może zastąpić filiżankę kawy? 
Co łączy kawę z popularnym w polskiej kuchni mięsno-warzywnym wywarem? Zdaniem amerykańskiej entuzjastki zdrowego odżywiania - Stephanie Eckelkamp – wiele. Jak sama twierdzi, rosół jest w stanie dostarczyć nam dużo więcej energii niż aromatyczny kofeinowy napój. Jak to możliwe, że w ...
Progesteron – hormon o wielu obliczach
Progesteron – hormon o wielu obliczach
Progesteron to hormon, który dość jednoznacznie kojarzy się z kobietami, ciążą i antykoncepcją. Nie wszyscy wiedzą jednak, że produkowany jest on również w męskich organizmach i to na wcale niebagatelnym poziomie. Jego znaczenie dla obu płci jest bardzo istotne i dotyczy m.in. samopoczucia ...
Badanie EEG, czyli jak pracuje mózg człowieka
Badanie EEG, czyli jak pracuje mózg człowieka
Pod skrótem EEG skrywa się dość skomplikowane pojęcie elektroencefalografii. Chodzi o badanie czynności mózgu wykonywane dziś powszechnie w większości szpitali za pomocą względnie prostego urządzenia. Jakie choroby może wykrywać EEG i kiedy warto je wykonać?
Aspartam – bardziej szkodliwy niż zwykły cukier?
Aspartam – bardziej szkodliwy niż zwykły cukier?
Aspartam jest jednym z najpopularniejszych współcześnie sztucznych słodzików. Nawet 200 razy słodszy niż cukier, z założenia ma być sposobem na oszczędności finansowe dla producentów żywności, a przede wszystkim pomysłem jak raczyć się przyjemnościami kulinarnymi bez ryzyka dla figury. Czy ...
Zeaksantyna – wspaniała wizja nie tylko dla oczu!
Zeaksantyna – wspaniała wizja nie tylko dla oczu!
Zeaksantyna występuje zazwyczaj w parze z luteiną – oba antyoksydanty posiadają bowiem nie tylko podobne spektrum działania, ale nawet identyczny wzór chemiczny! Różni je jedynie drobny detal w budowie cząsteczki. Naukowcy na podstawie wieloletnich badań sugerują, że zeaksantyna zasługuje ...
Przemiana materii – czy da się ją przyspieszyć?
Przemiana materii – czy da się ją przyspieszyć?
Mamy zwyczaj zazdrościć ludziom o „szybkiej przemianie materii”, kojarząc ich ze szczupłą sylwetką. Człowiek nie jest jednak silnikiem spalinowym, a zachodzące w jego organizmie procesy należy zawsze rozpatrywać wieloczynnikowo. Co więc rozumiemy w rzeczywistości pod pojęciem przemiany materii i ...
Czy fosforan sodu jest bezpiecznym dodatkiem do żywności?
Czy fosforan sodu jest bezpiecznym dodatkiem do żywności?
Fosforan sodu (Na3PO4) jest jednym ze związków fosforowych powszechnie dodawanych do żywności. Na etykietach produktów znajdziemy go pod symbolem E339, co oznacza, że został oficjalnie zaakceptowany jako składnik spożywczy bezpieczny dla zdrowia w określonych normami ilościach. Regulacje ...
Gdy jesteś w stresie, pomocy szukaj w lesie
Gdy jesteś w stresie, pomocy szukaj w lesie
Mimo że stres jest naturalnym procesem fizjologicznym, który motywuje do działania, u wielu z nas jego objawy są na tyle nasilone i długotrwałe, że znacznie pogarszają samopoczucie i mogą prowadzić do wielu groźnych chorób. Z racji tego, że w dzisiejszych czasach tempo życia jest wysokie, a ...