Jakie warzywa i owoce są najzdrowsze?
Jakie warzywa i owoce są najzdrowsze?
To, czy zjesz batata czy marchewkę, papaję czy pomarańczę, ma znaczenie dla zdrowia – przekonywali naukowcy z Wielkiej Brytanii podczas tegorocznej konferencji Experimental Biology w Kalifornii.
Papryka chili obniża ciśnienie krwi
Papryka chili obniża ciśnienie krwi
Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia – wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma „Cell Metabolizm”.
Sok z buraków obniża ciśnienie
Sok z buraków obniża ciśnienie
Sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze – potwierdzili naukowcy, których badania opublikowało pismo „Hypertension”. Działanie to jest zasługą zawartych w soku azotanów.
Orzechy nerkowca kontra cukrzyca
Orzechy nerkowca kontra cukrzyca
Orzechy nerkowca mogą pomóc w profilaktyce cukrzycy typu 2 – potwierdzają badania naukowców z Kanady i Kamerunu, o których informuje pismo „Molecular Nutrition & Food Research”.
Woda podstawą życia
Woda podstawą życia
Woda jest  podstawowym artykułem  pierwszej potrzeby i  elementem  kształtującym  środowisko życia.  Jest niezbędnym  środkiem utrzymania higieny, surowcem i środkiem produkcji przemysłowej oraz źródłem energii. Woda jest także  związkiem chemicznym i ...
Kawa i herbata dobre dla serca?
Kawa i herbata dobre dla serca?
Picie w umiarkowanych ilościach kawy i herbaty zmniejsza ryzyko chorób serca – informują naukowcy z Holandii na łamach pisma „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology”.
Naturalne witaminy w pełni sezonu
Naturalne witaminy w pełni sezonu
Zbliża się ulubiona pora roku – lato, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sporty. Dzieci mają wakacje, odpoczywają i nabierają sił do sprostania nowym obowiązkom szkolnym. Co zrobić, by maksymalnie wykorzystać słoneczne miesiące na odpoczynek i w pełni sił ...
W walce z cholesterolem pomogą pistacje
W walce z cholesterolem pomogą pistacje
Jeżeli mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów powinniśmy częściej sięgać po orzechy, a w szczególności pistacje – dowodzą naukowcy na łamach „Archives of Internal Medicine”.
Toksyczne soki z plastikowych butelek
Toksyczne soki z plastikowych butelek
Bardzo dokładne analizy składu chemicznego dostępnych handlowo soków owocowych przechowywanych w plastikowych opakowaniach wykonanych z PET wskazują, że soki te zawierają w swym składzie podwyższony poziom antymonu.
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Bezkaloryczny słodzik dobry dla diabetyków
Zespołowi prof. Waldemara Rymowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udało się otrzymać mutanty drożdży o unikalnych właściwościach technologicznych. Drożdże te, nazwane Yarrowia lipolytica Wratislavia, mogą m.in. syntetyzować erytrytol, czyli bezkaloryczny słodzik, z taniej gliceryny ...