Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Brytyjskie produkty spożywcze dla dzieci szkodliwe
Produkty spożywcze przeznaczone dla dzieci są bardzo szkodliwe - wynika z brytyjskiego raportu przedstawionego przez dziennik „The Guardian”.
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Dlaczego frytki McDonald's są tak smaczne?
Fragmenty książki amerykańskiego autora Erica Schlossera "Fast Food Nation" ("Naród fast foodów"). Artykuł ukazał się w bostońskim miesięczniku "The Atlantic Monthly", numerze ze stycznia 2001. Wkrótce po ukazaniu się, został on zdjęty z witryny internetowej miesięcznika. Książka była przez ...
Tłuszcze rybie chronią wątrobę
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z badań, które publikuje pismo "Cell Division".
Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka
Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer Prevention Research".
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza.
Czosnek leczy cukrzycę?
Czosnek leczy cukrzycę?
Związek obecny w czosnku może stać się składnikiem doustnych tabletek na cukrzycę typu I oraz typu II, które mogą nawet zastąpić codzienne zastrzyki z insuliną - wykazali naukowcy z Japonii. Kompleksy obecnej w czosnku aliksyny z wanadem naśladują działanie insuliny, o czym poinformowano na ...
Pełne ziarno a niewydolność serca
Pełne ziarno a niewydolność serca
Najnowsze amerykańskie badania dowodzą, że dieta ma istotny wpływ na ryzyko wystąpienia niewydolności serca (HF). Okazuje się, że spożywanie pełnoziarnistych produktów istotnie obniża to ryzyko o czym poinformował serwis Science Centric.
Białe wino też jest zdrowe
Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie - zapewnia "New Scientist".