Tłuszcze rybie chronią wątrobę
Kwas tłuszczowy z grupy omega-3, obecny w tłustych rybach morskich, hamuje wzrost guzów nowotworowych u myszy i zwiększa skuteczność chemioterapii, chroniąc zarazem przed jej toksycznym działaniem - wynika z badań, które publikuje pismo "Cell Division".
Kiełki brokuła ograniczają ryzyko raka żołądka
Włączenie kiełków brokuła do codziennej diety hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, która zwiększa ryzyko owrzodzenia żołądka i może prowadzić do powstania nowotworu - wynika z badań opublikowanych w piśmie "Cancer Prevention Research".
Chipsy szkodzą sercu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Marka Naruszewicza.
Czosnek leczy cukrzycę?
Czosnek leczy cukrzycę?
Związek obecny w czosnku może stać się składnikiem doustnych tabletek na cukrzycę typu I oraz typu II, które mogą nawet zastąpić codzienne zastrzyki z insuliną - wykazali naukowcy z Japonii. Kompleksy obecnej w czosnku aliksyny z wanadem naśladują działanie insuliny, o czym poinformowano na ...
Pełne ziarno a niewydolność serca
Pełne ziarno a niewydolność serca
Najnowsze amerykańskie badania dowodzą, że dieta ma istotny wpływ na ryzyko wystąpienia niewydolności serca (HF). Okazuje się, że spożywanie pełnoziarnistych produktów istotnie obniża to ryzyko o czym poinformował serwis Science Centric.
Białe wino też jest zdrowe
Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie - zapewnia "New Scientist".